Sport Sport-topp

Kallur OS-genrepade med seger

Sanna Kallur vann sitt första 100-häcklopp på sex år i OS-genrepet i Karlstad GP.
Sanna Kallur vann sitt första 100-häcklopp på sex år i OS-genrepet i Karlstad GP.

Hon hade inte vunnit ett lopp på 100 meter häck på sex år.I Karlstad kom segern. Då brydde Sanna Kallur sig inte om att ingen pressade henne under 13,06 sekunder.– Jag är inte den som tackar nej till att vinna, sade hon.

Sanna Kallur fick fundera länge på den första frågan efter OS-genrepet på Tingvalla.

Den om när hon senast vann en tävling på specialdistansen 100 meter häck. Med höger pekfinger mot munnen dröjde det en bra stund innan Kallur hittade rätt i minnesbanken.

– 2010. I min smygcomeback i Spanien. Det var närmare än jag först trodde, sade hon sedan.

Kallur kom i väg bra från start i Karlstad GP med kvällens högsta jubel i ryggen. Hon reagerade lite långsammare än konkurrenterna intill henne men hittade rytmen snabbt. Hon kom rätt till häckarna och kände sig aggressiv.

"Det pirrar till"

Kanske gick det till och med lite för bra. När inte ens vitryskan Katsiarina Paplauskaja – 12,88 sekunder som bäst i år, tre hundradelar bättre än Kallurs bästa tid i sommar – hängde med spände sig 35-åringen från Falun.

– Det kändes fantastiskt i början. Sedan tror jag att jag började undra var de andra var. Ett nybörjarmisstag. Så jädra dumt. Man måste fortsätta hela vägen, sade hon och bildade en tunnel med händerna framför ansiktet.

– Det hade varit gött att ha någon bredvid mig men jag är inte den som tackar nej till att vinna.

Hon kände inte av publiken, 4 552 åskådare, under loppet – "då är jag helt väck" – men tillät sig att njuta en kort stund under presentationen.

– Det känns som att bli hög. Eller det vet jag ju inte hur det känns. Men det känns lätt, det bara pirrar till, sade hon.

Kallur är inte oroad över att det inte blev en bättre tid i OS-genrepet.

– Nej, jag har kört ganska hårt på slutet och hade ingen aning om hur det skulle påverka. Jag hoppas att det syns om några veckor. Uthålligheten kändes bättre i dag. Det var bara mellan nionde och tionde häcken och från tionde in i mål som det kändes lite småsegt.

Inga förväntningar

Efter loppet i Karlstad väntar först en kort träningsperiod på hemmaplan med ytterligare några tuffa pass. Sedan blir det några dagar på Sveriges olympiska kommittés förläger i Rio Maior, Portugal, innan det är dags för avfärd till Rio de Janeiro.

Hennes förväntningar inför OS är – inga alls.

– Det har jag haft förut men nu känns det skönt att inte ha några. Det är här och nu som gäller. Men jag vill känna att jag får ut det som finns i kroppen, sade hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset