Sport Friidrott Sport-topp

Kallur tillbaka efter mardrömsdagar

Susanna Kallur och förbundskaptenen Karin Torneklint.
Susanna Kallur och förbundskaptenen Karin Torneklint.

Skadedrabbade Susanna Kallur tar ett viktigt steg i sin kamp för en OS-start.På lördag gör hon comeback i landslaget, i Nordenkampen i Växjö.– Jag har varit livrädd för ett bakslag. Det var läskiga dagar, men det har gått bra, säger hon.

Förra lördagen gjorde Susanna Kallur sitt fjärde comebackförsök sedan skadeproblemen inleddes 2008.

Det gick bra, men samtidigt som hyllningarna kommit via sociala medier har friidrottaren själv haft några mentalt jobbiga dagar.

– Jag har hela tiden varit rädd för att det skulle göra ont ingen. Har ju inga goda minnen från mina tidigare comebackförsök. Stundtals har jag varit livrädd och bara väntat på smärtan, men den har inte kommit, säger Susanna Kallur.

Därför fick hon en glädjekick när Karin Torneklint tog ut henne till helgens Nordenlandskamp i Växjö. Där ska hon springa 60 meter slätt i tuff konkurrens.

"Som att lära sig cykla"

– Jag är jätteglad att ha kommit såhär långt. Det blir en speciell känsla att få ta på sig den blågula dräkten, säger Kallur.

Senast det hände var i samband med lag-EM 2010.

– Det blir bra för tävlingskänslan att hamna i ett getingbo och tävla mot tufft motstånd. Det är ju ändå OS i Rio de Janeiro som är mitt mål, säger Kallur, och kommenterar den chansträning som hon och tränaren Torbjörn Eriksson planerar inför OS.

Det handlar om mycket snabbhetsträning utan häckar. Bland friidrottarna, på den här nivån, är det mycket ovanligt att inte träna sin specialgren.

– Jag har inget val. Det är en stor chansning. Men tidigare har smärtan kommit tillbaka om jag tränat för mycket på höga häckar. Därför måste jag chansa och köra häckträning så lite som möjligt, säger Susanna Kallur, som känner sig ganska trygg med det upplägget.

– Att få rätt teknik och häckrytm är som att lära sig cykla. Min känsla finns där. Nyligen testade jag på en fullstor häck och det kändes otroligt bra.

Vill se resultat på EM

Förbundskapten Karin Torneklint säger att Susanna Kallur redan har en automatisk häckkänsla i kroppen.

– Ska någon klara detta är det "Sanna". Dessutom har hon redan farten. Nu får vi se om hennes kropp håller. Bara gudarna vet om hon klarar det.

Karin Torneklint säger att senast på EM, fem veckor före OS, vill hon få ett positivt häckresultat om det ska bli något OS för Kallur.

OS-kvalet på 100 meter häck är 12.80 och Susanna Kallurs personbästa är 12.49.

– Det är en tuff kvaltid. Men jag är inte så jättesugen på OS om jag inte klarar 12.80 i sommar, säger Sanna Kallur.