Nyheter Världen

Kamerun tvekar om bombflicka

Många har engagerat sig i kampanjen "Bring back our girls" för de kidnappade Chibok-flickorna. Arkivbild.
Många har engagerat sig i kampanjen "Bring back our girls" för de kidnappade Chibok-flickorna. Arkivbild.

Myndigheterna tvekar om det verkligen är en av de Boko Haram-kidnappade skolflickorna som gripits i samband med ett tillslag mot två självmordsbombare i norra Kamerun.

När flickan greps i fredags påstod hon sig vara en av de 219 skolflickor som kidnappades av extremistgruppen Boko Haram i Chibok i Nigeria för snart två år sedan.

– Vi tror inte att hon är en av flickorna från Chibok, säger en tjänsteman som vill vara anonym till AFP, och hänvisar till motsägelsefulla uppgifter om hennes ålder.

Hon tros vara mellan 9 och 12 år gammal, medan flickorna som kidnappades som yngst var 16 år vid tiden för dådet.

Flickan är en av två som greps med bombbälten i norra Kamerun.

Nigeria planerar att skicka en delegation till Kamerun för att träffa flickorna, inklusive föräldrar från Chibok, och människor från staden ska ha fått se foton på flickan för att se om de känner igen henne.

Flickan var vid tillslaget starkt drogad och märkt med många skador på kroppen. Hennes hälsotillstånd har fördröjt förflyttningen av henne till provinshuvudstaden Marou, enligt ett uttalande från presidentens stab.

Boko Haram har flera gånger använt sig av mycket unga flickor som självmordsbombare i regionen. Minst 17 000 människor har dödats sedan gruppen tog upp vapen mot Nigerias regering 2009 med målet att införa en islamisk stat.

Två miljoner har drivits på flykt i nordöstra Nigeria och i gränsregionerna.