Nyheter Världen

Kampen om toppjobbet vässas

Stödet för inrikesminister Theresa May som ny partiledare för brittiska Tories och därmed som landets premiärminister, växer. Arkivbild.
Stödet för inrikesminister Theresa May som ny partiledare för brittiska Tories och därmed som landets premiärminister, växer. Arkivbild.

Allt fler ger sig nu in i kampen om vem som ska bli premiärminister efter David Cameron. Enligt justitieministern Michael Gove, som närmast kuppartat tillkännagav sin kandidatur i torsdags, måste det bli en kandidat som är brexitanhängare.

En rad företrädare för konservativa Tories börjar nu säga sitt om partiets framtid efter EU-omröstningen och vem som ska eller inte ska bli ny partiledare och därmed – i alla fall inledningsvis – ny premiärminister.

Helt klart blir det en tuff match. I ett inlägg på Twitter meddelade tunga företrädare för brexitkampanjen på fredagen att de vill att energiministern och brexitförespråkaren Andrea Leadsom efterträder David Cameron som partiets ledare.

"Ville inte ha positionen"

Några timmar tidigare, i sitt så kallade lanseringstal, poängterade även Michael Gove att partiet måste välja någon som företräder brexitsidan. Han lovade också att om han blev vald så skulle han anslå stora summor till sjukvården.

– Jag måste säga att jag aldrig trodde att jag skulle hamna i den här positionen. Jag ville inte ha den, faktum är att jag har gjort nästan allt för att inte bli en kandidat till partiledarposten i detta parti, bedyrade också Michael Gove.

Sannolikt gjorde han det i ett försök att spela ner uppgifter om att han konspirerat för att få bort sin tidigare parhäst Boris Johnson som fram till i torsdags – då han oväntat meddelade att han inte kandiderar – var favorit till partiledarposten i Tories.

Men enligt vadslagningsbyråerna är det inte någon brexitföreträdare som är den stora favoriten till partiledarposten. I stället leder Inrikesminister Theresa May som tillhörde stannasidan, men som inte stod i frontlinjen under valkampanjen. Ett tiotal ministrar i regeringen har sagt att de stöder May, och i torsdags meddelade exempelvis tidningen Daily Mail att den vill se Theresa May som ny partiledare och premiärminister.

– Det är svårt att säga vem som är den starkaste kandidaten, säger Mark Rhinard, professor i internationella relationer vid Stockholms universitet, till TT.

Stöd från The Sun

Men han bedömer att det kommer att stå mellan Michael Gove och Theresa May.

– Beroende på hur det går nu med brittisk ekonomi och vad som blir följderna av folkomröstningen så kommer de flesta att välja mellan Gove och May.

Nu gäller det för kandidaterna att försöka vinna så mycket stöd de kan inför tisdagen. Då sker en första omröstning i partiets parlamentsgrupp och en av kandidaterna ska sorteras ut.

– Det kommer att bli viktigt att se vilken kandidat tabloiden The Sun stödjer, eftersom den har lett brexitopinionen och är extremt viktig i opinionen, säger Mark Rhinard.

Stefan Rousseau/AP/TT
Justitieministern Michael Gove hävdar att han aldrig har velat bli partiledarkandidat.
Stefan Rousseau /AP/TT
Energiminister Andrea Leadsom förs fram som ny partiledarkandidat av flera tunga företrädare för brexitsidan. Arkivbild.