Sport

Kampen på mitten blir avgörande

Kim Källström är viktig i kampen om mittfältet.
Kim Källström är viktig i kampen om mittfältet.

För Kim Källström är Frankrike som att komma hem.Frågan är hur hemma han kommer att känna sig på Stadium Municipal i Toulouse på fredagseftermiddagen.Hur landslaget hanterar Italiens femmannamittfältet lär bli avgörande.

Balansen och kommunikationen är viktig. Men det allra viktigaste: samarbetet.

Förbundskapten Erik Hamrén vill se att Sveriges fyra mittfältare och två anfallare täpper till ytan mellan lagdelarna, och på så sätt göra det svårt för Italiens femmannamittfält.

"Jobba som en enhet"

– Vi klarar oss inte med två centrala mittfältare enbart. Vi måste jobba som en enhet. Det handlar om att vi har fyra mittfältare som jobbar tillsammans, annars får vi det väldigt jobbigt, säger han.

– Vi måste också krympa ytan mellan vårt mittfält och våra anfallare så att inte deras defensiva mittfältare, ankaret, får vara oattackerad. Det är viktigt att vi har rätt avstånd till våra anfallare. Jag skulle vilja säga att det är de här sex som måste fungera bra för att klara av deras fem.

Allmänt spekuleras det i att Oscar Lewicki petas och att Albin Ekdal får mästerskapsdebutera mot Italien, bredvid Kim Källström.

Veteranen, som spelar sin 130:e landskamp, fick frågan om skillnaden för honom att spela med Oscar Lewicki eller Albin Ekdal.

– De är ganska olika som spelare. Albin är väldigt duktig på att ta fram bollen och att komma in i "boxen". Normalt sett brukar han komma lite längre fram i banan, men det är också beroende på vilka vi möter. Annars är arbetsfördelningen den samma mellan två centrala mittfältare och mellan oss och våra mittbackar.

– De (Ekdal och Lewicki) är två mycket kompetenta spelare.

Källström tillbringade nio år i franska ligan med Rennes och Lyon innan han 2012 flyttade till Spartak Moskva. På presskonferensen inför mötet med Italien briljerade han på flytande franska om hur mycket han uppskattade tiden och livet i Frankrike.

Avslutar "hemma"

– Det känns som att jag kommer hem. Frankrike är som ett andra hem för mig. Jag har många vänner här och starka känslor för landet. Innan vi kvalade in till slutspelet hade jag inte tänkt på det, men när vi väl gjorde det hade jag starka känslor kring att få avsluta min landslagskarriär här.

– Vi ska försöka göra det mesta av det här, göra allt för att ta oss förbi gruppspelet och så får vi se vad som händer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset