Nyheter Världen

Kan ha planerat terrordåd i Bryssel

Didier Reynders, Belgiens utrikesminister, säger att den gripne terrormisstänkte Salah Abdeslam kan ha planerat att utföra attentat i Bryssel. Arkivbild.
Didier Reynders, Belgiens utrikesminister, säger att den gripne terrormisstänkte Salah Abdeslam kan ha planerat att utföra attentat i Bryssel. Arkivbild.

Den gripne terrormisstänkte Salah Abdeslam kan ha planerat att utföra attentat i Bryssel, enligt Belgiens utrikesminister Didier Reynders.

Reynders berättade vid en paneldiskussion att Abdeslam sagt till utredarna att han planerade ett attentat i Bryssel, och att detta i så fall var fullt möjligt med tanke på vapnen som beslagtagits. Reynders sade också att nätverket av personer kring Abdeslam i Bryssel understödjer misstanken, rapporterar AFP.

Den belgiske utrikesministern lade också till att fler personer väntas bli gripna.

Abdeslam greps i fredags i Belgien misstänkt för att ligga bakom de dödliga terrorattackerna i Paris i november i fjol.

En åklagare i Frankrike berättade vid en presskonferens på lördagskvällen att Abdeslam planerat att spränga sig själv vid Stade de France under attacken, men att han "backade ur".

Uttalandet har fått Abdeslams advokat Sven Mary att reagera och han avser nu stämma den franske åklagaren för att han spridit vidare uppgifter som Sven Marys klient lämnat vid förhör.

– Jag kan inte låta detta passera, säger han till belgiska public service-bolaget RTBF.

Det verkar nu också som att Europas mest eftersökte man aldrig lämnat den belgiska huvudstaden sedan han återvänt från Paris. Och det var släktingar, vänner och småkriminella som hjälpte honom att hålla sig undan innan han greps i området där han växte upp, enligt belgiska åklagaren Frederic Van Leeuw.

Peter Dejong/AP/TT
Terrormisstänkte Salah Abdeslams advokat Sven Mary kommer att stämma en fransk åklagare. Arkivbild.