Nöje

Kan "Kringlan" vara rolig igen?

Flourtantssamhället heter sketchen med glada och nöjda medborgare som slipper göra val. PRESSBILD.
Flourtantssamhället heter sketchen med glada och nöjda medborgare som slipper göra val. PRESSBILD.

Taket är högt i "En ny revy" som nu får premiär på Malmö stadsteater. Ändå ryms inga texter av Kristoffer "Kringlan" Svensson i den. Publiken ville inte se de nummer som han hade skrivit.

Temat, ett slags temperaturmätning på samtiden och dagens Malmö, består, men den ursprungliga revyn "Croque Monsieur" har i stället blivit "En ny revy" som får urpremiär den 19 december.

Som revyns huvudförfattare står nu Valle Westesson ensam. Detta efter Kringlan Svenssons psykbryt över en recension i Aftonbladet vars kritiker gladdes åt hans och Nanna Johanssons gemensamma bok men också åt att "författarna lämnat sin simpla whiteboardsatir hemma".

Det räckte för att en uppretad Kringlan Svensson skulle twittra att recensenten skulle "få ansiktet sönderslaget". Ännu värre blev det när Svensson i podden Alla Mina Kamrater, med sexuellt våld hotade att döda Aftonbladets kulturchef samt "dra en yxa i fittan" på henne.

En efter en

Hans uppdragsgivare och samarbetspartners bröt med honom en efter en: Aftonbladet, Sveriges Radios "Public Service", medförfattaren Nanna Johansson och AMK-sponsorerna Åhléns.

Den 17 november meddelade även Malmö stadsteater att man stryker Kringlan Svenssons texter från sin revy. Teaterchefen Petra Brylander upplevde hur deras uppsättning, med flera upphovsmän, plötslig förvandlades till något som bara representerade "K Svensson".

Människor som redan hade köpt biljetter hörde av sig via mejl och Facebook och ville ha pengarna tillbaka.

– Jag tog givetvis avstånd från det han sa i podden. Men det som blev komplicerat att förklara var att han inte jobbade hos oss eller stod på scenen, och det är för att vi har de sociala medier vi har. Jag tror inte så många hade lyssnat på den här podden men det som sades skrevs ut och publicerades, och det han sade är ju fruktansvärt.

– Jag försökte skilja på verk och person så länge det gick men jag kände att det inte var någon annan som gjorde det. Alla på teatern var också väldigt ledsna över det han sagt.

På en nattklubb

Om en välkänd komiker hade vrålat ut dödshot på en nattklubb för 20 år sedan hade vederbörande inte blivit utsatt för samma totala bannlysning som råder mot Kringlan Svensson i dag, konstaterar Jens Liljestrand, litteraturredaktör och biträdande kulturchef på Expressen.

Även om både Twitterkontot och den aktuella podden är raderade finns det skrivna och sagda kvar på internet i evinnerliga tider. Publiken kan läsa och höra det själv.

"Totalt psykbryt"

Att Kringlan Svensson sedan skrev till Sveriges Radios "Kulturnytt" att han "hemskt gärna vill be Åsa om ursäkt" och att "det här var ett totalt psykbryt som jag ångrar av hela mitt hjärta" räcker inte, menar Liljestrand.

– Hans uppträdande i sociala medier är fortfarande arrogant, krishanteringen både av Kringlan och av podden Alla Mina Kamrater är otillräcklig. Om Kringlan hade bett om ursäkt på ett trovärdigt sätt och förklarat vad det här berodde på, så hade det inte fått de här konsekvenserna. Han uppfattas inte som ärlig i sina ursäkter.

Huruvida den polisanmälan som har gjorts om "olaga hot" leder till ett rättsligt efterspel återstår att se. Om inte, räcker det med en fullständig pudel för att åter få vara rolig i Sveriges Radio, i böcker och på teaterscener?

Emmalisa Pauly
Efter Kockums ser Malmös invånare en ny framtid som yogainstruktörer med mera. PRESSBILD.
Daniel Nilsson TT
Kristoffer Kringlan Svensson blev en bannlyst komiker. ARKIVBILD.