Nyheter Toppnyheter Ekonomi

"Kan själv" – nyckel i brexit-debatt

"Kan själv" är ett av huvudargumenten bland de många britter som kämpar för att lämna EU i folkomröstningen den 23 juni.Även Sverigedemokraterna ser optimistiskt fram mot en "brexit".

På en cricket-plan i Leeds vandrade EU-parlamentsledamoten Peter Lundgren (SD) omkring i förra veckan då han assisterade brittiske kamraten Nigel Farage i Lämna EU-sidans kampanjarbete.

– Nigel cirkulerar lite och pratar med folket. Han är väldigt populär här och efteråt ska vi åka vidare och hålla ett par möten från den här bussen de åker omkring i – en gammal dubbeldäckare utan tak där han står på övervåningen, berättar Lundgren för TT.

"Bara nonsens"

Ukip-ledaren Farage har i åratal varit ansiktet utåt för Storbritanniens EU-skepsis. Nu kampanjspurtar han med självbestämmande som tyngsta argument.

– Det handlar helt enkelt om att ta tillbaka bestämmanderätten till Storbritannien. Det är inte Bryssel som ska sitta och diktera för Storbritannien hur man ska göra och vilka lagar som ska stiftas, säger Lundgren.

De ekonomiska argumenten biter inte på brexit-anhängarna. Med sina drygt 60 miljoner invånare är landet fortfarande en av världens tio största ekonomier.

– Storbritannien i sig är en så stor marknad att det som man säger kommer att skada ekonomin är bara nonsens, hävdar Lundgren.

Nyttig debatt?

Självbestämmandet är ett tacksamt argument. Även om medlemsländernas regeringar och ministrar fortfarande är helt avgörande för vilka beslut som tas i EU så har Bryssel för många ändå blivit en synonym för beslut som fattas långt bort och utan insyn.

EU-kritikerna gläds över den brittiska folkomröstningen – oavsett vem som vinner.

– Det har varit väldigt nyttigt att den här debatten har kommit igång. Jag tror också att man kommer till den punkten där ledningen i EU måste inse att det här går inte längre. Motståndet växer hela tiden och jag hoppas att Storbritannien lämnar, säger Peter Lundgren, vars parti vill se Sverige göra exakt som britterna.

– Vi vill se en omförhandling av det avtalet som Sverige har med EU. Sedan vill vi att svenska folket ska få ta ställning till det i en folkomröstning och säga huruvida man vill eller inte vill stanna kvar i EU, säger SD-ledamoten i Leeds.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset