Nyheter Världen

Kanada erkänner ursprungsbefolkning

Kanadas premiärminister Justin Trudeau träffade ledare för métisbefolkningen förra månaden. Arkivbild.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau träffade ledare för métisbefolkningen förra månaden. Arkivbild.

Mer än 600 000 métiser och icke erkända indianstammar räknas nu till Kanadas ursprungsbefolkning enligt kanadensisk lag. Beslutet som fattades av Högsta domstolen beskrivs som en milstolpe och ger dem rättslig status efter en utdragen kamp.

Métiser är ättlingar till franska handelsmän och nordamerikanska indiankvinnor som bland annat bosatte sig i de västra delarna av Kanada i början av den europeiska kolonisationen.

De kallades länge för "halvblod" av den brittiska kronan och senare av den kanadensiska regeringen, och deras status som ursprungsbefolkning har aldrig erkänts fullt ut förrän nu.

– Vi har kämpat så länge för rättvisa för vårt folk i detta land. I dag är vårt folk utan mark, och de lever i fattigdom utanför samhället. Nu för första gången i historien, är vi hoppfulla, sade Gerald Morin, ledare för métiserna i Saskatchewan, utanför domstolsbyggnaden.

Domstolens beslut gör det möjligt för métiserna att kollektivt förhandla fram avtal och rättigheter med regeringen bland annat vad gäller sjukvård, utbildning och kultur och språkprogram.