Nyheter Världen

Kanada på väg mot laglig dödshjälp

Kanadas justitieminister Jody Wilson-Raybould.
Kanadas justitieminister Jody Wilson-Raybould.

Kanadensiska premiärministern Justin Trudeaus liberala regering föreslår att assisterat självmord ska legaliseras. Därmed har landet tagit ett stort kliv mot att tillåta dödshjälp.

En del kanadensare har kritiserat förslaget med hänvisning till sin religiösa övertygelse, men en opinionsundersökning visar att en överväldigande majoritet – 85 procent – stödjer rätten att få dö.

– Planen vi lagt fram respekterar kanadensarnas val samtidigt som den innehåller det slags skydd som behövs, säger Trudeau.

Enligt förslaget ska vårdpersonal inte tvingas att tillhandahålla hjälp för att dö. Rädsla för "självmordsturism" gör också att utländska medborgare inte kommer att kunna söka sådan hjälp i Kanada.

– Den föreslagna lagstiftningen tillåter kompetenta vuxna patienter, som lider outhärdligt av allvarliga medicinska tillstånd, att ansöka om att få dö fridfullt i stället för stå inför en utdragen, skrämmande, smärtsam eller ovärdig död, sade justitieministern Jody Wilson-Raybould under torsdagens presskonferens om förslaget.

Dödshjälp tillåts i viss utsträckning i Belgien, Luxemburg, Nederländerna, Schweiz och i en handfull amerikanska delstater.

Adrian Wyld/Canadian Press/AP/TT
Kanadas hälsominister Jane Philpott (i förgrunden) och justitieminister Jody Wilson-Raybould.