Nöje Musik Nyheter Metro Music

Kanada tog farväl av älskat rockband

Fans som inte lyckats få tag i en biljett till "The Hips" sista spelning samlades i tusental i centrala Kingston.
Fans som inte lyckats få tag i en biljett till "The Hips" sista spelning samlades i tusental i centrala Kingston.

En nationell fest med både glädje och sorg. The Tragically Hip, bandet som skrivit "Kanadas soundtrack", har tagit farväl. Sångarens hjärncancer sätter stopp för karriären.

The Tragically Hip har stått på scenen för sista gången. I natt avslutade bandet, kända och besinningslöst älskade i hemlandet för sina låtar om lokalkultur, småstäder och hockey, sin avskedsturné med en konsert i hemstaden Kingston. Spelningen var också en chans för fansen att ta farväl av sångaren Gord Downie, som lider av obotlig hjärncancer.

"Omistlig del av nationen"

Hemma i Kanada är bandet främst känt som bara "The Hip", och konserten i Kingston kan närmast liknas vid en nationell högtid. Den direktsändes i tv och i radio, barer och utomhusarenor över hela landet ordnade offentliga visningar och Kanadas premiärminister Justin Trudeau var på plats.

– Bandet är en omistlig del av vår nationella identitet, sade Trudeau till kanadensisk tv i samband med konserten och tillade att bandet har "skrivit Kanadas soundtrack de senaste 30 åren".

Chockvåg

Beskedet om Gord Downies sjukdom sände en chockvåg genom Kanada när nyheten blev känd i maj i år. "Farväl till Kanadas största rockband" löd rubriken i dagstidningen Toronto Star och städer över hela landet utlyste särskilda "The Hip"-dagar. Biljetterna till avskedsturnén sålde slut på bara några minuter och vissa av biljetterna till lördagens konsert gick loss på över 6 500 kronor.

The Tragically Hip bildades 1983 och har släppt 14 album varav 9 har toppat den kanadensiska albumlistan. Det senaste, "Man machine poem", släpptes tidigare i år.

Arthur Mola/AP/TT
Sångaren Gord Downie under en spelning tidigare i augusti.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset