Nyheter Toppnyheter

Kanadas Kennedy charmar världen

Kanadas premiärminister Justin Trudeau välkomnade flyktingar från Syrien till Kanada i december 2015. Han delade ut varma kläder och sade till de nyanlända "ni är hemma nu". Arkivbild.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau välkomnade flyktingar från Syrien till Kanada i december 2015. Han delade ut varma kläder och sade till de nyanlända "ni är hemma nu". Arkivbild.

Amerikanska medier har kallat honom Kanadas Kennedy och han har blivit en gullegris i sociala medier. Kanadas nytillträdde premiärminister Justin Trudeau, som nu gör sitt första officiella besök i Washington, har charmat världen med barbröstade boxningsbilder och kramkalas.

Den 44-årige Justin Trudeau är uppväxt i maktens korridorer i Kanada. Hans pappa, Pierre Trudeau, som dog 2000, var Kanadas premiärminister i 16 år fram till 1984. Redan innan Justin Trudeau kom ut ur sin mamma Margarets mage 1971 var han med och förändrade det kanadensiska samhället. I alla fall om man ska tro det han skriver i sina memoarer "Common Ground" som publicerades 2014.

Reglerna ändrades

Margaret Trudeau uppges ha blivit heligt förbannad eftersom hennes make, enligt sjukhusets regler, inte fick närvara vid förlossningen. Hon hotade med att gå hem och föda sitt barn. Detta fick sjukhusets ledning att bums ändra reglerna och tillåta pappor i förlossningsrummet, vilket sedan även andra sjukhus i landet gjorde.

"Jag tror att jag, tillsammans med min pappa, hjälpte min mamma att bekämpa omodernt patriarkalt tänkande", skriver Justin Trudeau i boken.

Och Justin Trudeau har inte gett upp kampen mot det patriarkala samhället. Hans popularitet internationellt fick en extra skjuts när han i november presenterade sin jämställda multikulti-regering. När han fick frågan varför detta med en jämställd regering är så viktigt slog han ut med armarna och svarade "för att det är 2015".

"Ni är hemma nu"

Videoklipp med hans svar har visats miljontals gånger. Men klippet fick snart viral konkurrens av bilder där premiärministern själv mötte syriska migranter med kramar och varma kläder i Toronto. Under sin valkampanj var Trudeau tydlig med att han ville ha ett ökat flyktingmottagande från Syrien. Och när han mötte de första som kom till landet med orden "ni är hemma nu", visste förtjusningen inga gränser och Justin Trudeau kärleksbombades i sociala medier.

Barbröstad boxare

Men i ärlighetens namn är det inte framför allt Justin Trudeaus politiska gärningar som väckt omvärldens förtjusning. Hans utseende och mer privata aktiviteter ådrar sig långt mer uppmärksamhet. Han har jobbat som bartender, snowboardinstruktör och lärare och ägnat sig åt amatörboxning. På nätet finns bilder på en något yngre skönlockig, barbröstad, tatuerad premiärminister i klassiska boxningsposer.

Justin Trudeaus senaste bidrag till bilden av sig själv som en älskvärd världsledare dök upp på hans Twitterkonto i måndags. Premiärministern passade då på att ta en sväng förbi Toronto Zoo för att hälsa på och namnge två pandaungar som föddes i oktober. Bilderna på en lyckligt leende Trudeau som gosar med två pandaungar i famnen har förmodligen bara börjat sin virala resa i Trudeaus beundrarvärld.

Ron Poling/ Canadian Press via AP
Den 44-årige Justin Trudeau är uppväxt i maktens korridorer i Kanada. Hans pappa, Pierre Trudeau, som dog 2000, var Kanadas premiärminister i 16 år fram till 1984. Här ses Justin (längst tillvänster) med sina bröder Michel och Alexander under en ceremoni när hans pappa Pierre Trudeau svors in som premiärminister. Arkivbild.
Andy Blatchford/ Canadian Press via AP
Justin Trudeau spexar med två av sina medarbetare under valrörelsen hösten 2015. Arkivbild.
Adrian Wyld/ Canadian Press via AP
Justin Trudeau och hans hustru Sophie Gregoire-Trudeau och barnen Hadrien och Ella-Grace på väg ombord på regeringsplanet. I amerikanska medier har familjen Trudeau till och från jämförts med familjen Kennedy. Arkivbild.