Sport

Kanadensiskt NHL-fiasko slår rekord

Montreal Canadiens målvakt Mike Condon.
Montreal Canadiens målvakt Mike Condon.

Årets NHL-slutspel ser ut att avgöras utan lag från Kanada, något som bara har hänt en gång förut.För kanadensare är säsongen 2015/2016 historiskt usel – sju av NHL:s nio sämsta lag har sin hemvist i ishockeyns hemland.

Senast ett kanadensiskt lag vann Stanley Cup var 1993, då Montreal vann finalen mot Los Angeles. Sviten kommer inte att brytas i år, även om Ottawa fortfarande har en teoretisk chans att ta en plats i slutspelet i Eastern Conference.

Montreal, den andra kanadensiska klubben i Eastern Conference, inledde säsongen med att sätta rekord med nio raka segrar. Men så blev stjärnmålvakten Carey Price skadad och kring årsskiftet hamnade laget i en sällsynt djup formsvacka.

Toronto har varit uslare än vanligt, i nuläget sämst i hela ligan.

46 år sedan

Än värre är läget för de kanadensiska lagen i Western Conference. Där kommer de kanadensiska lagen, Winnipeg, Calgary, Vancouver och Edmonton, att ta hand om de fyra bottenplaceringarna.

Att slutspelet drar igång utan lag från Kanada har bara hänt en gång tidigare, säsongen 1969/1970, då varken Montreal eller Toronto räckte till.

Och nu, efter flera magra säsonger och inte ett kanadensiskt lag i final sedan 2011 (Vancouver), höjs ett varningens finger för att kräftgången inverkar negativt på finanserna. Klubbarna går miste om intäkter när arenorna står tomma i stället för att fyllas av köpgalna fans. Och tv-bolagen, som har betalat mångmiljardbelopp för sändningsrättigheter, drabbas när tittarna sviker och reklamintäkterna dalar. Men även restauranger och sportbarer blir lidande när hockeyintresset dalar.

McDavid till VM?

Det rödvita misslyckandet kan dock innebära fördelar ur ett blågult perspektiv. Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts kan glädja sig åt att Vancouvertvillingarna Daniel och Henrik Sedin är tillgängliga för VM-spel, liksom deras lagkamrater, målvakten Jacob Markström och backen Alexander Edler. Och i Ottawa finns NHL:s bästa back Erik Karlsson och forwarden Mika Zibanejad.

Frågan är bara många av dem som är sugna på att åka till Moskva och spela VM efter en lång grundserie. Karlsson och bröderna Sedin är dessutom redan uttagna i Sveriges trupp till World Cup i september.

I Kanadas VM-trupp är det mycket möjligt att Edmontons 19-åriga stjärna Connor McDavid, etta i fjolårets NHL-draft, tar en plats. Andra tillgängliga spelare är McDavids lagkamrater Jordan Eberle, Taylor Hall och Ryan Nugent Hopkins, samt målvakten Jonathan Bernier (Toronto) och Vancouverbacken Dan Hamhuis, OS-guldvinnare i Sotji 2014.

Källor: Cbc.com, Nhl.com, Theglobeandmail.com