Nyheter Världen

Kandidat leder trots brutalt skämt

Rodrigo Duterte utökar sin ledning i flera opinionsmätningar i presidentvalet i Filippinerna. Arkivbild.
Rodrigo Duterte utökar sin ledning i flera opinionsmätningar i presidentvalet i Filippinerna. Arkivbild.

Den ledande kandidaten inför Filippinernas presidentval, Rodrigo Duterte, skämtade om en brutalt våldtagen och mördad kvinna.Trots det utökar han sin ledning i flera opinionsmätningar.

Mordet på den australiska missionären begicks under ett fånguppror i staden Davao 1989, där Rodrigo Duterte varit borgmästare i flera omgångar sedan 1988.

– Jag blev så arg för att de våldtog henne, hon var så vacker. Jag tänkte "borgmästaren borde ha fått vara först", sade han under ett valmöte inför skrattande anhängare enligt en film som lagts upp på Youtube.

Duterte har fått hård kritik från bland annat diplomater, kyrkan och kvinnorättsgrupper för uttalandet – men får i en ny opinionsmätning 33 procent av väljarstödet, mot 27 procent i mars.

När två veckor återstår till valet leder han därmed med nio procentenheter över tvåan i mätningen, senatorn Grace Poe. I en annan mätning får Duterte 34 procent och Poe 22.

Rodrigo Dutertes vokabulär och löften om massdödanden av kriminella har lockat många anhängare. Människorättsgrupper har anklagat honom för att ha lett medborgargarden som dödat över 1 000 personer i Davao, varpå Duterte svarat att han ska döda 100 000 kriminella om han väljs till president.

Dutertes popularitet förklaras i analyser med ett utbrett missnöje med det politiska etablissemanget i Filippinerna, där en av fyra lever i fattigdom.