Nyheter Världen

Kaos i Turkiet efter kuppförsök

En folksamling försöker stoppa en stridsvagn i Ankara.
En folksamling försöker stoppa en stridsvagn i Ankara.

Kaos råder i Turkiet efter ett försök till statskupp under fredagskvällen och lördagsnatten.42 personer, varav 17 poliser, uppges ha dödats i Ankara.Men president Erdogan har inte fallit. Han uppmanar till motstånd och det finns risk att våldet eskalerar ytterligare, enligt Turkietexperten Toni Alaranta.

Turkiet kastades in i kaos under sena fredagskvällen, när turkisk militär tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara.

Spridda uppgifter om våldsamheter med explosioner och skottlossningar rapporterades in från Istanbul och huvudstaden Ankara, där ett turkiskt stridsflyg ska ha skjutit ned en helikopter som kuppmakarna använt sig av.

Turkiska åklagarkammaren uppgav enligt turkisk media att 42 personer dödats under kuppförsöket, varav 17 av dem poliser. 13 soldater som ska ha försökt att ta sig in i Erdogans palats ska ha gripits, uppger en hög tjänsteman enligt Reuters.

Verkar ha misslyckats

Turkietexperten Toni Alaranta säger att det verkar som att militärkuppen misslyckats och att det antagligen är en mindre klick av unga officerare som ligger bakom den, utan stöd från högre generaler och landets överbefälhavare.

– Regeringsföreträdare säger att allt är under kontroll, men det verkar inte heller stämma. Det är så mycket stridsflyg över Ankara och Istanbul och uppgifter om skottlossning mellan polis och soldater, säger Alaranta, forskare vid utrikespolitiska institutet i Finland, vid 04-tiden till TT.

Skyller på Gülen

Turkiets premiärminister Binali Yildirim sade under natten enligt flera medier att stridsflyg lyft för att skjuta ner kuppmakarnas stridsflyg och att mer än 120 personer tagits i förvar till följd av kuppen.

President President Recep Tayyip Erdogan uttalade sig först via ett videosamtal på CNN Turk där han uppmanar människor att samlas på torg för att motarbeta den pågående statskuppen. På natten landade han på flygplatsen i Istanbul och mötte där jublande anhängare. Han kallade statskuppen för förräderi, och skyllde kuppförsöket på den muslimska Gülenrörelsen, som i sin tur tidigare förnekat att den är inblandad, och lovade att "städa upp inom armén", enligt internationella medier.

Att regeringen skyller på Gülenrörelsen behöver inte betyda något.

– Självklart vet vi inte vilka de här officerarna här, har de ens något med Gülenrörelsen att göra? Det är bara vad regeringen vill få andra att tro, säger Alaranta.

Bristfällig information

Expressens utrikesreporter Terese Cristiansson bor i Istanbul.

– Det är fullt av stridsplan ovanför taken. Här i Istanbul är det fullständigt kaotiskt, man hör skrik och rop ute på gatorna, säger hon till TT under natten.

Information om den pågående statskuppen är knapphändig.

– En del ropar att Erdogan har fallit medan andra säger något helt annat. Vi själva och andra har gett oss ut för att hamstra kontanter, mat och vatten. Det kommer bli kaos här en tid framöver, säger Terese Cristiansson.

Att presidenten uppmanat folk att bege sig ut på gatorna är ett tecken på att regimen förlorat mycket makt, enligt henne.

– Det enda de har att sätta emot är sina väljare, säger Cristiansson.

"Urholkat demokratin"

Under kvällen och natten tog kuppmakarna kontrollen över flera tv-stationer.

En ny konstitution ska förberedas snarast möjligt, meddelade statliga TRT på fredagskvällen. Enligt tv-kanalen läses uttalandet upp på militärens order. Uppläsaren säger att landet nu styrs av ett "fredsråd" som ska garantera befolkningens säkerhet.

CNN Türks ankare fick lämna studion tom efter att strax innan ha rapporterat att beväpnade soldater tagit sig in i dess byggnad.

Tidigare under kvällen rapporterade nyhetskanalen att soldater tagit sig in på det styrande AKP:s högkvarter i Istanbul och ombett personal att lämna lokalerna.

Soldater tillhörande kuppmakarna stängde delvis av de broar som leder över Bosporen i Istanbul. Tv-kanalen NTV visade bilder på stridsvagnar vid Istanbuls Ataturk-flygplats. Vid midnatt kom uppgifter om att parlamentet omringats av stridsvagnar.

Gått rykten om kupp

Toni Alaranta säger att kuppen är något överraskande.

– Många kollegor har skrivit om att något sådant här kan hända, men det är ändå lite överraskande. Det verkar inte vara så välplanerat, med tanke på att det har blivit väldigt stökigt, säger han.

TT: Ser du en risk för ökat våld?

– Det finns fortfarande den risken så länge kuppmakarna har kontroll över vapen och stridsflyg och är beredda att ingripa. Det är också en långsiktig risk inom armén att det blir inre konflikter och mellan olika civilgrupper. Vi har hört att pro-AKP-grupper är ute och trakasserar regeringskritiker. Jag tror att vi kommer att få se den typen av bilder de kommande månaderna, säger han.

Emrah Gurel
Turiska soldater på den turkiska sidan av Istanbul.
Burhan Ozbilici
Stridsvagnar på Ankaras gator.
Emrah Gurel/AP
Turkiska soldater blockerar bron över Bosporen.
Burhan Ozbilici
En folkmassa försöker stoppa stridsvagnar.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset