Nyheter Sverige

Kaplans avgång kan ge ministerrockad

Statsminister Stefan Löfven (S) har mycket att grubbla på nu. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) har mycket att grubbla på nu. Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven (S) funderar nu på regeringens sammansättning efter bostadsminister Mehmet Kaplans avgång.Det kan dröja innan en efterträdare utses.

Löfven uppges inte känna någon press på sig att agera snabbt. Bostadspolitiken är visserligen ett profilområde för regeringen, men finansmarknadsminister Per Bolund (MP) sköter tills vidare de löpande ärendena, medan finansminister Magdalena Andersson (S) leder de bostadspolitiska samtalen med oppositionen.

Det ger Löfven tid att fundera på om han vill göra något annat än att bara ersätta Mehmet Kaplan. Enligt uppgift till TT är detta inte uteslutet.

– Det som talar emot en större förändring i regeringen är att allt har skett så snabbt, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors och syftar på Kaplanaffären.

– Möjligen passar han på att göra en rockad.

Annan ministerpost

Det har spekulerats i om Löfven skulle vilja ha en socialdemokrat som bostadsminister. Då måste han sannolikt erbjuda Miljöpartiet en annan ministerpost.

– Att Miljöpartiet ska ha sex ministrar är nog noggrant framförhandlat, säger Hinnfors.

Miljöpartister utanför regeringskretsen som TT talat skulle inte ha något emot infrastrukturministerposten. "Det vore rena lyckan", uppger en källa. Men socialdemokrater i riksdagen som TT talat med bedömer att partiet aldrig skulle släppa den posten.

Inget självklart namn

Om Löfven vill göra en rockad så kommer det att kräva förhandlingar med Miljöpartiet.

– Det är viktigt att balansen mellan S och MP inte förändras, säger Hinnfors.

Miljöpartiet måste nu också leta efter ett ministerämne i de egna leden. Hinnfors ser inget självklart namn.

– Det finns inte väldigt många personer att tillgå. Det är ett litet parti, säger Hinnfors

För närvarande har Miljöpartiet bara fem ministrar i regeringen. Om knappt fyra veckor har partiet kongress och till dess vill språkrören sannolikt ha den sjätte ministern på plats. De riskerar redan kritik för att ha gjort för många eftergifter till Socialdemokraterna.