Nyheter Världen

Karadzic skyldig till folkmord

Den bosnienserbiske exledaren Radovan Karadzic medan domen mot honom läses upp.
Den bosnienserbiske exledaren Radovan Karadzic medan domen mot honom läses upp.

Den bosnienserbiske ex-ledaren Radovan Karadzic fälls för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten av FN:s domstol.Straffet blir 40 års fängelse. Men han frias på en punkt.

Karadzic fälls för folkmord på omkring 8 000 män och pojkar i Srebrenica 1995.

– Syftet var att förgöra muslimerna i Srebrenica som helhet, sade rättens ordförande O-Gon Kwon.

Karadzic var den ende som kunde förhindra Srebrenica-massakern, anser rätten. I stället "gav han order om att de bosniska männen och pojkarna skulle föras bort och dödas".

Karadzic fälls också för krigsbrott och brott mot mänskigheten för den 44 månader långa belägringen av Sarajevo. Krypskyttet och granatbeskjutningen av huvudstaden utgjorde mord, brottsliga attacker mot civila och hade som syfte att injaga skräck i befolkningen.

– Utan hans stöd hade attackerna inte ägt rum, sade O-Gon Kwon.

Det var också ett krigsbrott att ta över 200 FN-soldater som gisslan i flera städer i maj-juni 1995, anser FN:s krigsbrottsdomstol för det forna Jugoslavien, ICTY.

Frias också

Karadzic är också skyldig till brott mot mänskligheten i en rad städer såsom Banja Luka, Prijedor och andra orter, meddelar domstolen. Men han frias för folkmord i dessa samhällen, till besvikelse för brottsoffer därifrån.

– Jag är mycket besviken, säger Azra Jelacic, ordförande i Bosnisk-hercegovinska riksförbundet i Sverige, till TT.

En så pass lång rättegång (428 dagar) borde ha kunnat bevisa Karadzics skuld för ett utbrett folkmord i Bosnien, anser hon, som själv bodde i Banja Luka under kriget.

– Planen var att rensa bort dessa människor för att de inte var lika mycket värda, de skulle utplånas, säger Jelacic, som fortfarande anser att rättvisa inte har skipats.

Hjälte och monster

Karadzic var samlad och lyssnade uppmärksamt när han fick sin dom. Han förnekar brott och kommer att överklaga, säger hans advokat enligt Reuters.

– Mitt samvete är rent, sade Karadzic när rättegången slutade.

För många serber är Karadzic en hjälte som stod upp för sitt folks rättigheter när Jugoslavien föll sönder.

För andra är Karadzic ett monster som återinförde dödsläger i Europa ett halvt sekel efter nazisterna.

Utrikesminister Margot Wallström (S) påpekar i en skriftlig kommentar att domar mot dem som begått övergrepp i kriget är nödvändiga "för att Bosnien och Hercegovina som land ska kunna gå vidare. Det är viktigt att ledare i regionen nu agerar ansvarsfullt och fortsätter att främja sannings- och försoningsarbetet".

Utdragen process

Förre utrikesministern Carl Bildt som noga följt utvecklingen på Balkan konstaterar att ett definitivt avslut kommer längre fram.

– Men det är osannolikt att ett överklagande kan leda till något fundamentalt annorlunda domslut.

Han tycker att det viktigt att alla respekterar domen och att komma ihåg att brotten i Bosnien-Hercegovina begicks av individer, inte av nationer.

Han är övertygad om att kriget, som bröt ut 1992, hade kunnat avslutas redan året därpå.

– Det fanns ju en fredsplan som var möjlig att genomföra och som egentligen stoppades av den nya amerikanska administrationen när den kom in. Sedan tog det ytterligare två år av dödande.

Bildt anser att de noggranna, men utdragna, rättsprocesserna i FN-tribunalen också har försenat försoningsprocessen i Bosnien-Hercegovina alltför länge.

Marko Drobnjakovic/AP/TT
Begravningsplats vid Srebrenica i anslutning till 20-årsdagen i fjol till minne av massakern 1995. Arkivbild.
Kikinda Television via APTN/AP/TT
Radovan Karadzic i samband med gripandet 2008. Arkivbild.
Staton R Winter/AP/TT
Utredare vid FN:s krigsbrottsdomstol gräver ut en massgrav med offer från Srebrenica 1996. Arkivbild.