Sport Sport-topp

Karlskrona nära nytt SHL-kontrakt

Jimmy Andersson, 1–0-skytt i Karlskronas bortaseger mot AIK. Alexander Viklund gjorde det andra i 2–0-segern som innebär att Karlskrona kan säkra SHL-kontraktet på söndag. Arkivbild.
Jimmy Andersson, 1–0-skytt i Karlskronas bortaseger mot AIK. Alexander Viklund gjorde det andra i 2–0-segern som innebär att Karlskrona kan säkra SHL-kontraktet på söndag. Arkivbild.

Efter en säsong kantad av förluster har SHL:s slagpåse Karlskrona blivit vinnare igen.Seger med 2–0 över AIK på bortaplan i direktkvalet innebär att Blekingelaget kan fixa nytt kontrakt på påskdagen.– Spelar vi som i dag så har vi väldigt goda chanser, sade 2–0-skytten Alexander Viklund.

Karlskrona tog bara fem trepoängare på 52 matcher i SHL och många trodde att laget skulle få det jobbigt i kvalet mot allsvenska succélaget AIK.

Det har det bitvis också varit, men efter tredje segern på fyra kvalmatcher kan Karlskrona avgöra matchserien och säkra nytt kontrakt på hemmaplan på söndag.

– Vi har vunnit två matcher tidigare när vi inte har spelat på toppen av vår förmåga, i dag gör vi en bra match även spelmässigt. Det är den bästa matchen i den här matchserien, tyckte han.

Inget tryck

AIK hade vunnit 27 av 30 matcher hemma på Hovet den här säsongen, och samtliga fyra hemmamatcher i kvalet mot Tingsryd och Karlskrona inför långfredagens fjärde final.

I den andra kvalmatchen, seger 2–1, mosade formligen AIK sina motståndare i första perioden.

Men den här gången saknades plötsligt all kraft och intensitet hos AIK-spelarna. Inte ens stödet från en fullsatt hemmaarena, 8 094 åskådare, hjälpte.

Karlskrona gjorde sin bästa inledningsperiod i kvalspelet och dominerade. Hade det inte varit för hemmamålvakten Robin Rahms storspel kunde Karlskrona ha avgjort matchen redan där.

– Jag vet inte om vi var lite naiva förra matchen här och trodde att det skulle bli enklare än vad det är. AIK är ett bra lag och har en bra publik i ryggen, men idag spelade vi kontrollerat och säkert.

Hyllar "Honken"

Jimmy Andersson gjorde periodens enda mål sedan han fått friläge efter ett hopslag i mittzon. Rahm tvekade för en sekund innan han gick ut för att försöka hinna först på den förlupna pucken och Andersson kunde placera in 1–0.

Sedan klev Alexander Viklund in i handlingen när han distinkt sköt 2–0 i slutet av den andra perioden.

I den tredje perioden satsade AIK allt framåt, men då stod gästernas målvaktsess Johan Holmqvist i vägen. Den 37-årige veteranen räddade frilägen från både Malte Strömwall och Fredrik Hynning, tog sammanlagt 29 skott och höll sin första nolla i Karlskronatröjan.

– "Honken" är en jättebra målvakt och har kommit upp stort nu, han gör de viktiga räddningarna, sade Viklund.

AIK får tillbaka stjärnforwarden Robin Kovacs efter den uppmärksammade avstängningen i nästa match. Men med 3–1-ledning har Karlskrona tre chanser att avgöra, till att börja med på söndag.