Sport

Karlsson: "Inte en ful match"

Sveriges Tobias Karlsson fick se det mesta av matchen från sidan efter att han åkt tre utvisningar i OS-premiären mot Tyskland.
Sveriges Tobias Karlsson fick se det mesta av matchen från sidan efter att han åkt tre utvisningar i OS-premiären mot Tyskland.

Lagkaptenen Tobias Karlsson åkte på tre utvisningar i handbollspremiären mot Tyskland och fick rött kort.Efteråt sökte han upp domarna för ett samtal.– I mina ögon är det inte någon ful match, och ändå är det en av de matcherna med flest utvisningar som jag har varit med om, säger han efter förlusten, 29–32.

Det var tuffast möjliga öppning på OS för svensk del. Nyblivna Europamästarna i Tyskland ställde upp på andra sidan i Future Arena, och som så ofta när lagen mötts blev det jämnt – och fysiskt. Totalt åkte lagen på nio utvisningar var.

För många, tycker Tobias Karlsson.

– Vi spelar alltså 18 minuter med en man mindre i båda lagen. Det är ju jättemycket.

Den svenske försvarsgeneralen drog på sig två tvåminutersutvising redan under matchens första nio minuter, och fick vila resten av den första halvleken för at inte riskera en tredje utvisning och rött kort. Den kom dock ganska omgående i den andra halvleken och Karlsson fick se resten av matchen från sidan.

"Svårt att anpassa sig"

Riktigt varför förstår han dock inte, och sökte upp det danska domarparet Mads Hansen och Martin Gjeding efteråt.

– De är två sympatiska män och duktiga handbollsdomare, om man nu bortser från den här matchen, så jag träffar gärna dem och snackar lite för jag vill gärna ha förklarat för mig hur de ser på det. För de ser det uppenbarligen helt annorlunda än vad jag gör, säger Karlsson.

– Jag spelar ju ett spel som ofta ligger på gränsen. Det som är irriterande är att jag får två tvåor så tidigt, och sedan åker jag nästan direkt i andra halvek. Det får jag, med min roll, inte göra. Sedan är det jävligt svårt att anpassa sig. Jag ser ju inte den sista tvåminutaren som en tvåminutare över huvud taget. Och då går jag ändå in med inställningen att nu måste jag vara försiktig.

– Det är lite såna grejer jag vill diskutera med dem, vad är det ni ser som inte jag ser? Vad är det vi kan ha missförstått? För när vi ska spela nästa match mot Egypten är det jätteviktigt för oss att veta det, så att inte vi sitter och får nio utvisningar till. För det kan bli skitjobbigt.

Enkla misstag

Sverige fick en bra start på matchen och tog en tidig tremålsledning. Tyskland var dock snabbt i kapp, och var det lag som förde matchen målmässigt ända till slutet. En del enkla misstag gjorde så att tyskarna kunde kontra in ett par enkla mål, medan Sverige fick slita mer för sina.

Ställningen i paus var 18–15 till Tyskland, och även om Sverige tillfälligt kom i kapp i mitten av den andra halvleken så blev förlustmarginalen till slut också tre mål – 29–32.

– Det är kamp. Det blir den typen av matcher med Tyskland, täta med mycket fysik, säger förbundskaptenen Ola Lindgren.

– Det blir lite ryckigt med många utvisningar, men vi tog oss ju tillbaka många gånger. Det som blir avgörande är att vi gör lite enkla fel i vårt omställningsspel så att de får några kontringar. Jag tycker det är det som är skillnaden.

Natten mot onsdag, svensk tid, möter Sverige Egypten i nästa match.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset