Sport Sport-topp

Karlsson stoppade Pittsburghs fest

San Joses Melker Karlsson firar målet.
San Joses Melker Karlsson firar målet.

Pittsburgh kunde avgöra på hemmaplan – men San Jose förstörde festen och vann den femte Stanley Cup-finalen med 4–2.Melker Karlsson sköt det matchavgörande målet och noterades också för en assist.– Mitt viktigaste mål någonsin, sade den svenske matchhjälten till Expressen.

Det var en galen inledning av matchen som kunde avgöra hela Stanley Cup. Bortalaget San Jose chocköppnade och hade en 2–0-ledning redan efter 2.53.

Det var första gången under finalserien som San Jose varit i ledning.

– Vi gjorde en bra match i kväll och fick äntligen ledningen. Då vinner vi, sade den förre Skellefteåspelaren till Aftonbladet.

Men Pittsburgh kom tillbaka trots gästernas chocköppning. När matchklockan visade 5.06 hade Penguins både reducerat och kvitterat. Carl Hagelin styrde in 2–2.

Halvträff en fullträff

Då klev Melker Karlsson in i handlingen igen. Han fick bara halvträff på sitt handledsskott fram till 3–2 efter 14.47 av första perioden, men det lurade Pittsburghmålvakten Matt Murray.

– Det var kanske inte det bästa mål jag gjort, men det var det viktigaste, sade han.

Karlsson gjorde mål för andra matchen i rad och har klivit fram som en av San Joses förgrundsfigurer. Han inledde finalserien i tredjekedjan, flyttades upp till första när Tomas Hertl skadades och tog nu plats i den andra med Lougan Couture (1+2) och Patrick Marleau (poänglös).

Fem poäng

Kedjan gjorde sammanlagt fem poäng och Karlsson var på isen vid San Joses första tre mål.

– Jag försöker bara jobba hårt och det känns som jag har energin att fortsätta. Det känns bra, sade Karlsson till nhl.com och tittade framåt:

– Det känns bra att åka hem till "Tanken" nu och vinner vi där är det helt öppet. Vi kom ut bra i dag och jag tycker att de såg rätt skakiga ut, både spelarna och målvakten.

Nästa final spelas natten till måndag, svensk tid, och med 3–2 i ryggen är det fortfarande fördel Pittsburgh som har ytterligare en matchboll.

– Jag tror vi har ytterligare en växel att lägga i, alla såg lite piggare ut i den här matchen, sade Karlsson.

Målvakten Martin Jones var en annan av San Joses stora hjältar. Pittsburgh vann skotten med 46–22, men Jones radade upp räddningar. När Joe Pavelski gjorde 4–2 i tom bur med 1.20 kvar var matchen definitivt vunnen för Sharks.

– Det är under de fem första minuterna vi förlorar matchen. Vi spelade bra de sista 55 minuterna, så det är något vi måste ta med oss, sade Patric Hörnqvist till Reuters.

John Heller/AP/TT
Pittsburghs fans hade laddat för fest men deppade efter förlusten.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset