Sport

Karlsson: "Tycker det är trist"

Tobias Karlsson spelar med blå kaptensbindel i kvällens OS-kval.
Tobias Karlsson spelar med blå kaptensbindel i kvällens OS-kval.

I EM stoppades han av det europeiska förbundet.Nu satte den svenska landslagsledningen stopp för kaptenen Tobias Karlsson att spela med regnbågsbindeln i OS-kvalet.– Tråkigt. Jag hade hoppats att få spela med den. Jag tycker att det är trist, säger han till TT.

Karlsson kom ut som en av de sista spelarna efter storsegern mot Iran (34–19). Precis innan OS-kvalpremiären i Malmö Arena hade hanbollslandslagets kapten fått beskedet att han inte fick bära en regnbågsbindel – en symbol för människors lika värde.

– Jag respekterar beslutet, men jag tycker att det är tråkigt, säger Karlsson till TT.

TT: Ledningen hänvisar delvis till sportsliga skäl.

– Jag har respekt för deras beslut, som sagt. Jag har inte varit med i beslutsfattandet över huvud taget utan har valt att fokusera på matchen och det vi håller på med ute på planen. Jag har sagt att jag vill spela med bindeln och resten lämnar jag till förbundet att fatta beslut om, säger försvarsgeneralen.

Regler skrevs om

Vid EM i Polen i januari skrevs reglementet om för att stoppa en svensk regnbågsbindel i turneringen.

– Vi kanske lever i tron att det som inte är förbjudet är tillåtet, men det är inte alltid något vi bestämmer själva, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.

Nu fanns det ingen skrivelse som hade stoppat bindeln, men landslagsledningen hade hört hur snacket har gått runt Karlsson önskan att få spela med den och trodde att det internationella handbollsförbundet till slut skulle sätta stopp. Karlsson har tidigare burit bindeln vid svenska träningslandskamper.

– Då valde vi att inte ta strid utan satsa på turneringen och det sportsliga. Det är tre dagar, tre viktiga matcher och det är ingen tid alls att föra ett krig vi ändå inte skulle vinna, säger Tjernberg.

Vilade ryggen

Förbundskaptenen Staffan Olsson:

– Vi har gjort vårt "statement" som vi står bakom och jag tänkte inte ens på att han inte hade den. Det överlåter vi till andra, säger Olsson, som själv inte var med och fattade beslutet.

Karlsson vilade i princip hela andra halvlek mot Iran. Han drabbades av en vridning i ryggen under den första akten.

– Det känns rätt så bra. Det ska nog inte vara några problem, säger Tobias Karlsson om chanserna att spela mot Slovenien på lördagen.