Sport

Karvinen vill tacka fansen med SM-guld

Luleås Michelle Karvinen jublar efter sitt 3–3-mål mot Linköping i den andra SM-finalen.
Luleås Michelle Karvinen jublar efter sitt 3–3-mål mot Linköping i den andra SM-finalen.

Michelle Karvinen sköt två mål i 5–3-segern över Linköping och gav Luleå jätteläge inför storpublik.Nu vill hon tacka fansen med ett SM-guld.– Det skulle vara helt otroligt. Att få spela här gör mig otroligt stolt, sade hon inför söndagens avgörande final.

Luleåfansen hade hoppats sätta svenskt publikrekord för klubbhockey på damsidan i lördagens andra SM-final.

Så blev det inte. 3 054 åskådare var nästan 400 åskådare färre än vad Modo drog till SM-finalen mot Linköping för två år sedan (3 449).

Men Michelle Karvinen, två mål och en assist, såg till att det blir en chans till.

Extra utespelare

På söndagen ska det dessutom delas ut SM-guld. Något som har varit målet hela säsongen för nya Luleå.

– Jag hoppas det blir fullsatt. Det var en helt otrolig inramning i dag. Hela Luleå och Norrbotten står upp för oss. Det känns som en extra utespelare på isen, sade den Danmarksfödda finländskan som gärna vill spela kvar i klubben även nästa säsong.

Det blev en svängig och dramatisk andra SM-final. Linköping hade chansen att avgöra finalserien efter 2–0-segern i första matchen, men kom till spel utan kanadensiska storstjärnan Jennifer Wakefield.

Trots att Luleå tog ett bastant grepp och vann skotten med 21–8 ledde Linköping med 3–2 efter första perioden tack vare hemmabjudningar.

Spela tuffare

Men Luleå och Karvinen fixade till försvarsspelet och tog greppet i andra perioden genom två mål i numerärt överläge. Karvinen sköt 3–3 efter en öppnande passning från backen Mira Jalosuo som sedan sköt 4–3 med ett kanonskott sedan Karvinen spelat fram.

När Rebecca Stenberg gjorde 5–3 på ett friläge efter Linköpingsslarv i början av tredje perioden kunde inte Linköping komma tillbaka.

– Vi kom ut lite svagt och det avspeglade sig hela matchen. Vi släppte igenom för många skott från deras backar och vi måste spela tuffare där, sade Linköpings landslagsforward Pernilla Winberg när hon tittade fram emot avgörandet.

Luleå vann skotten med 41–23 och såg till att det var tung trafik framför Linköpings schweiziska målvakt Florence Schelling.

Om avsaknaden av Wakefield, som tvingades hem till kanadensiska landslagets VM-läger, sade Winberg:

– Hon är en av världens bästa spelare, men vi har spelat utan henne nästan halva säsongen. Det är bara att köra efter de förutsättningarna som vi har. Är man ett bra lag så vinner man.