Teknik Nyheter Världen

Katastrofal gasläcka gäckar USA

Ett av USA:s största underjordiska gaslager läcker okontrollerat metan ut i atmosfären. Foto: Earthworks
Ett av USA:s största underjordiska gaslager läcker okontrollerat metan ut i atmosfären. Foto: Earthworks

Ett av USA:s största underjordiska gasförvar tros på två månader ha läckt över 70 000 ton metangas ut i atmosfären. Läckan, som lagas tidigast i vår, sätter fokus på ett dolt miljöproblem av enorma proportioner, säger en miljöorganisation.

I en rökplym bara synlig på infraröd kamera sprutar gasen upp ur ett hål från en ås i bergen ovanför Los Angeles nordvästra förorter. Dag och natt pågår utsläppet, som tog fart den 23 oktober och har tvingat tusentals boende inte långt från Hollywood att evakueras. Nu befaras läckan ta ytterligare minst ett par månader att stoppa, skriver Los Angeles Times.

Enorma utsläpp

Haveriet blev omedelbart Kaliforniens största metankälla när det upptäcktes och dess klimatpåverkan är jämförbara med ett års el- och fjärrvärmeproduktion i Sverige.

– Läckan spyr ut metan och andra föroreningar över lokalbor som drivs från sina hem. Men vi känner till den bara för att den ligger precis utanför Los Angeles, säger Alan Septoff vid miljöorganisationen Earthworks till TT.

Det underjordiska hålrummet uppstod efter oljeutvinning under mitten av 1900-talet och fylldes senare med gas, från så avlägsna platser som Kanada, som distribueras till Southern California Gas Companys 20 miljoner kunder.

Svårt att laga

Försök att fylla igen den misstänkta läckan 150 meter ned i borrhålet har misslyckats sedan lerblandningen som pumpats ned mött ett mycket högt gastryck. Nu försöker myndigheter borra två nya hål för att genskjuta gasledningen vid dess slut på 2,6 kilometers djup och föra in blandningen nedifrån – en tidsödande och komplicerad process som innefattar att sensorer förs ned i huvudröret för att guida borrarna rätt.

– Vi måste ställa frågor om hur brunnarna konstrueras och driftas. Det kommer att bli ändringar i hur gas får förvaras, säger Jason Marshall, vid Kaliforniens naturresursmyndighet, till The Los Angeles Times.

– Det finns hundratals sådana här före detta oljefält som används som gaslager bara i USA och de inspekteras inte efter metanläckor. Vi måste ta itu inte bara med utvinningen av fossila bränslen utan också med infrastrukturen om vi ska kunna stävja de katastrofala klimatförändringarna, säger Septoff.

Earthworks/TT
– Läckan spyr ut metan och andra föroreningar över lokalbor som drivs från sina hem, säger Alan Septoff vid miljöorganisationen Earthworks till TT med anledning av den okontrollerade gasläckan i Kalifornien. Foto: Earthworks
Earthworks
– Det kommer att bli ändringar i hur gas får förvaras, säger Jason Marshall, vid Kaliforniens naturresursmyndighet, till The Los Angeles Times, med anledning av den pågående gasläckan i nordvästra Los Angeles. Foto: Earthworks