Nyheter Världen

Katastrofläge i Frankrike

Ett flygfoto visar förödelsen i Simbach am Inn i södra Tyskland, där flera personer omkommit i översvämningarna.
Ett flygfoto visar förödelsen i Simbach am Inn i södra Tyskland, där flera personer omkommit i översvämningarna.

Frankrike väntas inom kort utlysa katastroftillstånd i de värst drabbade områdena efter översvämningar som dränkt delar av landet. Även Tyskland är svårt drabbat. Där har minst nio människor omkommit, och det finns risk för fler skyfall.

I vissa delar av ett område från Frankrike till Ukraina kan det i helgen komma så mycket som 50 millimeter regn på bara några timmar, rapporterar BBC News.

Vid Seine i Frankrike har barriärer byggts sedan floden svämmat över på vissa håll. Världens mest besökta konstmuseum, Louvren i Paris, kommer att hålla stängt i förebyggande syfte under fredagen. Musee d'Orsay stängde redan i dag, liksom en tunnelbanelinje.

Högsta nivån

Vattennivån i Seine har stigit fem meter över normalvattenståndet och kan komma att stiga ytterligare. Men i natt väntas nivån ha nått maximum, enligt BBC News.

Franske presidenten François Hollande har sagt att regeringen ska förklara att det råder "naturkatastrof" i de värst drabbade områdena i landet. På så vis får kommuner och städer tillgång till pengar för hjälpinsatser.

Från södra Tyskland kommer vittnesmål om hur snabbt vattenmassor forsat in i städer och byar.

– Översvämningarna kom så fort att folk tvingades fly upp på hustaken, säger en talesperson för polisen i Bayern till nyhetsbyrån AFP.

Flera döda

Minst nio personer har omkommit i södra Tyskland, och flera saknas. I Frankrike har en 86-årig kvinna hittats död i sitt översvämmade hus i Souppes-sur-Loing, som nu drabbats av de värsta översvämningarna på över 100 år.

En mil norrut längs floden Loing förvandlade vattenmassorna staden Nemours gator till floder.

– Under de 60 år jag bott här har jag aldrig sett något liknande. Stadens centrum ligger helt under vatten, säger Sylvette Gounard, som jobbar i en affär i staden, till nyhetsbyrån AFP

Daniel Scharinger/AP/TT
Översvämningar i Frankrike, Tyskland och Österrike har skördat flera liv.
Thibault Camus/AP/TT
Även i Paris har floden Seine svämmat över breddarna och myndigheterna har tvingats stänga av flera vägar längs stränderna.
Armin Weigel/AP/TT
En helikopter sänker ner en räddningsarbetare för att hjälpa människor som fastnat i översvämningar i staden Triftern i Tyskland.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset