Sport

Kausaite: "Vi måste vinna"

"Det är en press som vi måste hantera", säger Sveriges förbundskapten Jurgita Kausaite inför ödesmatchen mot Finland.
"Det är en press som vi måste hantera", säger Sveriges förbundskapten Jurgita Kausaite inför ödesmatchen mot Finland.

Det är bara den andra matchen i kvalet till basket-EM.Men bortamatchen mot Finland har ändå en "vinna eller försvinna"-stämpel på sig.– Vi måste vinna, säger förbundskapten Jurgita Kausaite.

Det blev ingen mjukstart på det nya jobbet för Jurgita Kausaite. Basketlandslaget kastades rakt in i hetluften när EM-kvalet inleddes med en rejäl förlust hemma mot stornationen Spanien i november.

Nu har Sverige i alla fall fått en träningsmatch (onsdagens förlust mot Litauen) i benen. Men i lördagens kvalmatch mot Finland är seger närmast ett måste om drömmen om tredje raka EM-slutspelet ska leva vidare.

– Det är en press som vi måste hantera. Vi kommer prata om det, men spelarna är intelligenta. De vet vad som står på spel, säger Kausaite till TT.

"Mer trygg nu"

Mycket talar för att Spanien, som Sverige ställs mot i Logroño på onsdag, tar hem gruppsegern. För Sverige handlar det då om att bli en av de sex bästa grupptvåorna som når EM. Segrar i båda matcherna mot Finland, som Sverige är starkare än på papperet, lär behövas då.

– Jag känner mig mer trygg nu än i höstas. Inte på grund av motståndet, utan på grund av vad vi gör på golvet, säger Jurgita Kausaite.

– Det var svårt mot Spanien, med nya ledare och en trupp där två starka namn som Farhiya Abdi och Amanda Zahui kom in. Det krävs tid att bli samspelta.

Därför var det nyttigt för Blågult att få matcha mot Litauen inför kvalrysaren i Helsingfors.

– Det var enormt viktigt. Vi fick en del både bra och dåliga besked. Bland annat provade vi två olika zonförsvar som jag är nöjd med. Samtidigt hade vi anfallsmässigt alldeles för många turnovers (bollförluster), det måste vi minimera genom att ha mer tålamod.

Många skadade

Skadebekymmer gör att Jurgita Kausaite har tvingats möblera om rejält i truppen inför matcherna mot Finland och Spanien. Josefin Vesterberg, Ashley Key, Elisabeth Egnell, Danielle Hamilton Carter och Louice Halvarsson är tunga namn som alla har tvingats lämna återbud.

Endast fyra spelare – tvillingarna Frida och Elin Eldebrink, Binta Drammeh och Anna Barthold – finns kvar från det lag som spelade EM-slutspelet i Ungern i somras.

– Vi måste älska läget och försöka bevisa hur bra vi är. Vi blir starkare för varje dag och träning tillsammans, säger förbundskaptenen.