Nyheter Ekonomi Sverige

KD vill budgetutmana regeringen

Kristdemokraternas (KD) partiledare Ebba Busch Thor talar under partiets kommundagar i Västerås, som inleddes på fredagen.
Kristdemokraternas (KD) partiledare Ebba Busch Thor talar under partiets kommundagar i Västerås, som inleddes på fredagen.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor önskar sig fortfarande en gemensam alliansbudget före nästa val, gärna i höst, för att försöka fälla regeringen. Problemet: Hennes allianskamrater i M, L och C vill inte.

En debattartikel från de fyra partisekreterarna nyligen lästes dessutom som att det inte blir någon gemensam budget förrän inför valet 2018.

Men Ebba Busch Thor säger att varje chans innan dess måste tas. Om Vänsterpartiet slutar att stödja regeringens budget, till exempel.

– Då anser jag att Alliansen behöver gå fram med en gemensam budget, säger KD-ledaren på en pressträff vid partiets kommun- och landstingsdagar i Västerås.

I höstas, när KD hade riksting på samma plats, firade ombuden att de röstade ned den så kallade decemberöverenskommelsen, DÖ, mellan regeringen och allianspartierna. DÖ sade att Alliansen skulle släppa fram regeringens budgetförslag i riksdagen och inte utmana med ett eget, gemensamt förslag som Sverigedemokraterna skulle kunna rösta för och fälla regeringens budget.

Som förr

Trots att DÖ föll har det mesta fortsatt som tidigare. Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet avvisade irriterat Busch Thors förslag efter DÖ-fallet om att redan i vår lägga en gemensam budget. Nu slipar de fyra på varsitt alternativ, inget som hotar regeringen.

– Jag har stor förståelse för den stora frustration som finns hos flera av mina partikamrater, en frustration över Sveriges utveckling och den jobb- och företagsfientliga politik Stefan Löfven bedriver, säger Busch Thor.

I talet jämförde hon statsministern med en sol- och vårare, en charmör som lovar mycket men sviker det mesta.

Hon lyfte även KD-förslag om rätt till plats på boende för alla som är över 85 och 1,1 miljarder till vårdserviceteam på sjukhusen som ska kunna ge drygt 6 000 jobb som inte kräver lång vårdutbildning.

Mot islamism

KD-ledaren, som snart haft sin post i ett år och inte fått opinionssiffrorna att lyfta, talade också om brist på tillit, otrygghet, terrorism och våldsbejakande islamism.

Hon sade att det är viktigt att kommunerna engagerar sig mer mot radikalisering, i samarbete med muslimska församlingar.

– Vi ska undvika en situation där troende muslimer misstänkliggörs och där vi får en än mer polariserad debatt.

Fredrik Sandberg/TT
Kristdemokraternas (KD) partiledare Ebba Busch Thor talar under partiets kommundagar i Västerås, som inleddes på fredagen.
Fredrik Sandberg/TT
Kristdemokraternas (KD) partiledare Ebba Busch Thor under partiets kommundagar i Västerås, som inleddes på fredagen.
Fredrik Sandberg/TT
Kristdemokraternas (KD) kommundagar på Aros Congress Center i Västerås.