Nyheter Sverige

KD vill rensa bland jobbåtgärder

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor vill rensa i floran av jobbåtgärder (Arkivbild)
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor vill rensa i floran av jobbåtgärder (Arkivbild)

Kristdemokraterna vill rensa bland alla dagens jobbåtgärder.– De som inte håller måttet bör skrotas, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

Hon pekar på att många arbetsmarknadspolitiska program bara leder till jobb för 6-8 procent av deltagarna.

– Det är ett svek mot de människor som går de här programmen, men också ett slöseri med resurser, säger KD-ledaren.

Partiet kommer att presentera förslag under våren för att få med dem i höstens budgetmotion. En åtgärd som ligger dåligt till, enligt KD, är arbetslivsintroduktionen. Nystartsjobben, som den förra Alliansregeringen införde ligger bäst till.

De fyra borgerliga partierna har alla den senaste tiden lanserat förslag om startjobb, ingångsjobb och introduktionsanställningar för unga och, eller enbart, nyanlända. De utgår alla från att de avtalade lägsta lönerna är för höga i dag och att de därmed borde rundas, med lag eller genom avtal.

Busch Thor betonar att det är viktigt att arbetsgivarna lätt förstår hur åtgärderna fungerar och hävdar att KD-förslaget är det i särklass enklaste. Hon tror att Alliansen kommer att kunna enas om en gemensam linje.

– Min ambition är att Alliansen helt ska släppa det gamla, med krångliga, begränsningar som gör att företagen inte är beredda att anställa, säger Busch Thor.