Sport Sport-topp

Kejsar Zlatans sista föreställning

Zlatan Ibrahimovic firar sitt 2–1-mål för Paris Saint-Germain mot Marseille.
Zlatan Ibrahimovic firar sitt 2–1-mål för Paris Saint-Germain mot Marseille.

Zlatans sista föreställning slutade med ytterligare två mål, ännu en titel. Paris Saint-Germain vann cupfinalen mot Marseille med 4–2.– Jag kom, jag såg, jag segrade, säger Zlatan.

Efter fyra säsonger och lika många ligatitlar, sju cuptroféer och flera målrekord var det dags för Zlatan Ibrahimovics sista match för Paris Saint-Germain: den franska cupfinalen mot Marseille på Stade de France.

Avslutningen följde manus för sagan om Zlatan.

Den svenska världsstjärnan vann en sista titel med PSG efter att ha gjort 2–1 på straff i början av andra halvlek och 4–1 i slutminuterna – hans 50:e tävlingsmål för klubben den här säsongen.

– Jag är väldigt glad över att få vinna min sista match med ett fantastiskt lag, säger Ibrahimovic enligt AFP.

Två målrekord

Den 34-årige landslagskaptenen, som tidigare under säsongen raderade ut Pauletas målrekord i PSG, slutade därmed på 156 mål på 180 matcher under sina fyra år i klubben. I den sista matchen i Ligue 1, 4–0 mot Nantes, gjorde han mål nummer 37 och 38 i ligan den här säsongen. De målen i avskedsföreställningen på hemmaarenan Parc des Princes gjorde att han precis passerade argentinaren Carlos Bianchis 37 mål gjorda PSG-mål säsongen 1977–1978 och blev ensam herre på täppan även i den statistiken.

Utsedd till ligans främsta spelare för tredje gången förkunnade han på Twitter att han "kom som en kung och lämnar som en legendar" när det blev klart att han skulle lämna PSG.

– Vi har jobbat hårt de här fyra åren. Det har varit ett fantastiskt äventyr för mig, speciellt med tanke på hur saker och ting var när jag kom jämfört med hur de är nu, säger Zlatan efter matchen enligt AFP.

Knöt näven

Och även om Ibrahimovic avstått träning under veckan på grund av en krånglande vad fanns han förstås med på topp då det var avspark mot Marseille klockan 21 på lördagskvällen. Den sista föreställningen var kanske inte lika överdådig som då Zlatan avtackades i samband med ligaavslutningen mot Nantes.

Men Ibrahimovic var förstås i centrum. När han knöt näven i den 47:e minuten hade han sparkat Paris Saint-Germain till ledning. När han lyfte för en piruett 35 minuter senare var segern klar.

I den 89:e minuten reste sig stora delar av publiken. Zlatan Ibrahimovic gjorde tummen upp, vandrade av gräsmattan, applåderade och klappades om av lagkamraterna.

– Uppdraget är utfört. Jag lärde mig inte att prata franska, men jag vann allting. Jag kom, jag såg, jag segrade, säger han enligt AFP.

Det var över. Fini.