Nöje Musik

Kempe lovar skriva nytt till Book

Låtskrivaren Fredrik Kempe lovar att skriva en låt till Anna Book om hon vill ställa upp i Melodifestivalen nästa år. Arkivbild.
Låtskrivaren Fredrik Kempe lovar att skriva en låt till Anna Book om hon vill ställa upp i Melodifestivalen nästa år. Arkivbild.

När bidraget "Himmel för två" diskvalificeras från Melodifestivalen sluter schlagerkollegerna upp bakom Anna Book. Låtskrivaren Fredrik Kempe lovar att skriva en ny låt åt sångerskan, om hon vill ställa upp nästa år.

Känslorna stormade när Anna Book återvände till Melodifestivalen. Under torsdagens presskonferens berättade sångerskan för TT hur mycket låten "Himmel för två" betyder för henne.

– Jag hoppas att publiken förstår hur mycket det här betyder för mig. Och då pratar jag inte om tävlingen. För mig handlar det om resten av mitt liv, så det är lite, lite mer som står på spel känner jag, sade hon med tårar rinnande längs kinderna.

Bomben slog ner

Några timmar senare slog bomben ner. Aftonbladet avslöjade att en låt identisk med "Himmel för två" tävlat i Moldaviens uttagning till Eurovision 2014, fast då med engelsk text. På en snabbt sammankallad presskonferens meddelade SVT att "Himmel för två", och därmed Anna Book, diskvalificerades från tävlingen.

På sociala medier strömmade sympatierna in från artistkolleger.

"Jag tycker så synd om Anna Book just nu. Kan inte ens föreställa mig känslan. Laddat i 4 månader, sen får hon inte ens tävla. Fyfan", skrev Oscar Zia på Twitter.

Kempe lovar skriva

Den flerfaldigt vinnande låtskrivaren Fredrik Kempe medverkar i veckans deltävling som upphovsman bakom Samir & Viktors bidrag. Han är "chockad" över diskvalificeringen.

– Jag känner för Anna och Camilla, jag vet hur roligt de tycker att det är att vara med här, säger han.

TT: Vem tycker du har ansvar för att det här händer?

– Jag vet inte exakt vad som har hänt, men som låtskrivare har man ju generellt koll på sina låtar. Och annars måste ju ens förlag ha det. Det känns som att det är något som brustit hos upphovsmän och förlag.

TT: Vad tänker du om Anna Books situation nu?

– Det är inte så lätt att ställa sig i Melodifestivalen och blotta sig för hela svenska folket. Man bygger upp sig mentalt och lär sig koreografi, kameror och inte minst låten. Jag känner väldigt mycket för Anna och om hon vill det så kan jag ställa upp och skriva någonting i framtiden.