Nöje Musik

Kent tar farväl med album och turné

Kents sångare Joakim Berg. Arkivbild.
Kents sångare Joakim Berg. Arkivbild.

Kent går i graven. Ett av Sveriges största och mest inflytelserika band tar farväl efter drygt 25 år. Efter sig lämnar de en stor skara sörjande fans.

Att Kent arbetade med en ny skiva var känt sedan tidigare, men när bandet på söndagskvällen publicerade en video med dödsrunan "16 maj 1990 – 17 december 2016" påbörjades spekulationer om gruppens slut. Bandet bekräftade senare att de lägger ner men vill inte vidare kommentera beslutet.

– De kommer att bli större än någonsin, säger Klas Ekman, som 2002 skrev "Berättelsen om Kent" tillsammans med Anders Dahlbom, om gruppens framtid.

Han tycker att influenser från bandet kan höras i stora delar av Musiksverige.

– Man ska inte underskatta hur stor inverkan de har haft på andra band. Jag tycker det hörs hos väldigt många yngre artister, även om de kanske influerats motvilligt eller undermedvetet, säger han.

Avslutar med turné

Den första singeln "Egoist" från bandets kommande tolfte album "Då som nu för alltid" släpptes på måndagsmorgonen och albumet ges ut den 20 maj.

Kent släpper också ett greatest hits-album, samt turnerar under hösten med avslutning på Tele 2 arena i Stockholm den 17 december.

"Vi har alltid försökt gå våra egna vägar. Tack till alla ni som brytt er om vår musik. Tack till alla er som kommit på våra konserter, från de första trevande kaos-gigen på små klubbar under det dimmiga nittiotalet till de stora scenerna. Ni har gjort det möjligt för oss att fortsätta", skriver bandet i pressmeddelandet.

Fansen sörjer

Serietecknaren Bim Eriksson är ett av många hängivna fans som uttryckt sin sorg över beskedet i sociala medier. Kort efter att bandet postade sin avskedsvideo lade hon upp en nytecknad Kent-inspirerad bild på Instagram där hon tackar gruppen för alla år av "vänskap, gåshud, skrubbsår, magi och konst".

– Kent har visat att det är okej att vara annorlunda. De har skapat något av en parallell värld. Många menar att musik ska vara något glatt, men Kent skildrar det som finns under den polerade ytan i samhället, vilket är en minst lika viktig del av Sverige. De har också visat vilken kraft det kan finnas i att vara ledsen och arg.

Hemma hos Kent-fanatikern Nadine Appelqvist, som 2014 utsågs till Sverige bästa Kentfan, har den nya singeln "Egoist" gått varm sedan den släpptes. När hon såg videon på söndagskvällen förstod hon att allt inte stod rätt till.

– Då brast det och jag kunde inte hålla tillbaka tårarna. Det är helt ofattbart, samtidigt förstår jag att de vill sluta på topp. Allt kan inte vara för evigt.

BRITTA PEDERSEN
Jocke Berg, Sami Sirviö, Markus Mustonen och Martin Sköld i Kent. Arkivbild.