Sport Sport-topp

Kenya kan dra sig ur OS

Kenyas David Rudisha vann OS-guld på 800 meter 2012. Nu överväger Kenya att dra sig ur Os i Rio de Janeiro på grund av oro för zikaviruset. Arkivbild.
Kenyas David Rudisha vann OS-guld på 800 meter 2012. Nu överväger Kenya att dra sig ur Os i Rio de Janeiro på grund av oro för zikaviruset. Arkivbild.

Kenya överväger att dra sig ur OS i Rio de Janeiro i sommar på grund av oron för zikaviruset.Samtidigt flaggar USA:s fotbollsmålvakt Hope Solo för att hon är tveksam till att ställa upp i spelen.

– Om jag var tvungen att välja idag, skulle jag inte åka, ssäger hon till Sports Illustrateds webbplats inför OS-kvalet mot Costa Rica.

Kipchoge Keino, ordförande för Kenyas olympiska kommitté, är också oroad.

– Självklart kommer vi inte riskera att ta dit kenyaner om zikaviruset når epidemiska nivåer, säger han

Kenya har några av de bästa medel- och långdistanslöparna i världen, och tog elva medaljer vid sommarspelen i London 2012.

Virussjukdomen zika, som framför allt sprids via myggor, kopplas samman med att barn föds med mikrocefali – onormalt små huvuden och hjärnskador. Zikaviruset har fått stor spridning i Sydamerika.

Hittills har inte några andra länder pratat om att bojkotta spelen men de olympiska kommittéerna i bland annat Australien, Nya Zeeland och USA har uttryckt att de skulle förstå om aktiva inte skulle vilja åka.

En grupp amerikanska läkare sade i förra veckan att man bör överväga att ställa in eller flytta OS.

Sveriges olympiska kommitté avråder gravida kvinnor från att åka till Brasilien.