Nyheter Världen

Kenya spelar högt om flyktingar

Flyktingar köar för att få mat samtidigt som de väntar på att registrera sig i Dadaablägret i Kenya. Arkivbild.
Flyktingar köar för att få mat samtidigt som de väntar på att registrera sig i Dadaablägret i Kenya. Arkivbild.

Kenyas beslut att stänga landets alla flyktingläger och därmed tvinga 600 000 människor att flytta väcker starka reaktioner. Biståndsminister Isabella Lövin kallar det oroväckande och en icke-lösning.

Statsvetaren Anders Sjögren säger att Kenya troligen sneglat på Turkiets uppgörelse med EU och vill ha ut något av omvärlden för att man tar emot flyktingar.

– Utan att säga det rätt ut verkar det som om Kenya använder flyktingar som en resurs i en förhandling. Man kanske hoppas på eftergifter i form av att världssamfundet inte ska kritisera landet, säger Sjögren, som är verksam vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

Vill undvika kritik

De senaste åren har Nairobi klandrats för såväl korruption som inskränkande av mötes-, press- och yttrandefrihet. Sjögren spår att nästa års parlamentsval inte blir det mest rättvisa och säger att det aviserade flyktingbeslutet kan ses i ljuset av att regeringen vill agera förebyggande för att undvika kritik 2017.

– Liksom Turkiet vill man inte att omvärlden ska kritsera den kenyanska regeringen i andra frågor, om det blir så att man svänger och låter flyktingarna vara kvar, säger han.

– Och Kenya inser säkert att det är lättare att vara hård mot flyktingar nu, när så många andra länder är det.

Rekrytering

Det var i fredags som Kenyas regering meddelade att man ska stänga landets flyktingläger, inklusive Dadaab vid gränsen till Somalia, som är världens största flyktingläger och är hem till närmare 350 000 människor. I beslutet, som lades ut på Twitter, anges "mycket tunga" ekonomiska och miljömässiga skäl samt säkerhetsorsaker.

Karanja Kibicho, statssekreterare i utrikes- och handelsdepartementet, säger enligt tidningen The Independent att jihadistgruppen al-Shaababs inflytande i lägren är en viktig orsak. Extremiströrelsen har genomfört ett stort antal attentat i Kenya de senaste åren. Men den motiveringen ger inte Sjögren mycket för.

– al-Shabaabs rekrytering äger rum ändå, överallt. Att stänga flyktingläger är ingen lösning.

Vart ta vägen?

Människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty International har kritiserat beslutet i skarpa ordalag och FN har uppmanat Kenya att ompröva stängningen. Biståndsminister Lövin skriver i ett uttalande till TT att Kenyas roll som flyktingmottagare är viktig för Sveriges biståndsstrategi gentemot landet och att beskedet oroar.

"Jag var själv i Dadaab i höstas och såg den ohållbara situation flyktingarna lever under, och gjort i decennier. Men att stänga läger med över 600 000 flyktingar är ingen lösning", skriver hon och uppmanar Kenya att uppfylla sina åtaganden enligt flyktingkonventionen.

"Det är viktigt att ett återvändande av flyktingar sker under frivilliga, säkra och värdiga former."

Har hotat tidigare

Men Kenyas departement för flyktinghandläggning ska redan ha upplösts och nyhetsbyrån Reuters skriver att en tidtabell för stängningen av flyktinglägren håller på att utarbetas.

Kenya har hotat att stänga flyktingläger tidigare, men aldrig i så skarpt tonläge som nu. Vart de 600 000 flyktingarna ska ta vägen finns det inga tydliga anvisningar om.

– Jag har svårt att se att kenyansk polis, militär och tullmyndighet har kapacitet att utvisa 600 000 människor, då måste man gå väldigt brutalt till väga, säger Anders Sjögren.

Rebecca Blackwell/AP/TT
Somaliska flyktingar i Dadaab i Kenya leder hem sina getter. Arkivbild.
Ben Curtis/AP/TT
Delar av Dadaab, världens största flyktingläger, från luften. Lägret ligger i Kenya, nära gränsen till Somalia. Arkivbild.
Jerome Delay/AP/TT
Nyanlända somaliska flyktingar väntar utanför ett UNHCR-center vid Dadaab-lägret i Kenya. Arkivbild.
Jerome Delay/AP/TT
Somaliska barn leker i flyktinglägret Dadaab i Kenya. Arkivbild.