Sport Sport-topp

Kenyansk ledare lämnade dopningsprov

Det kenyanska friidrottsförbundets ordförande Isaiah Kiplagat har tvingats konstatera att två av landets ledare har skickats hem från OS i Rio. Arkivbild.
Det kenyanska friidrottsförbundets ordförande Isaiah Kiplagat har tvingats konstatera att två av landets ledare har skickats hem från OS i Rio. Arkivbild.

En kenyansk friidrottsledare har skickats hem från Rio de Janeiro efter att ha lämnat ett dopningsprov i en deltagares ställe.Idrottaren hävdar att ledaren använt hans ackreditering för att äta gratis i OS-byn.

Den kenyanske sprinttränaren John Anzrah har skickats hem från OS i Rio de Janeiro. Anzrah har lämnat ett urinprov i ett dopningstest i en OS-deltagares namn.

– Han presenterade sig som idrottaren, lämnade urintestet och skrev till och med under pappren. Vi kan inte tolerera ett sådant uppträdande. Vi vet inte ens hur han kom hit för vi har inte ordnat det, säger Kip Keino, ordförande för Kenyas olympiska kommitté, i en telefonintervju med nyhetsbyrån Reuters.

Vem idrottaren är har inte avslöjats men enligt en Reuters-källa i det kenyanska friidrottsförbundet hävdar deltagaren att Anzrah använt hans ackreditering för att äta gratis i OS-byn. När antidopningskontrollanterna ville testa honom ska han ha spelat med av rädsla för att bli avslöjad.

Internationella olympiska kommittén IOK meddelade under kvällen att organisationen har startat en utredning av tränaren och OS-deltagaren.

I förra veckan skickade Kenya hem friidrottstruppens överledare Michael Rotich. Han ska ha erbjudit pengar för att låta journalister, som uppträdde som agenter, få veta när dopningskontrollanter skulle dyka upp.

Rotich nekar till anklagelserna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset