Nyheter Toppnyheter Världen

Kerry: Syriensamtal nära samförstånd

USA:s utrikesminister John Kerry på en presskonferens tillsammans med FN:s fredsmäklare Staffan de Mistura.
USA:s utrikesminister John Kerry på en presskonferens tillsammans med FN:s fredsmäklare Staffan de Mistura.

USA:s utrikesminister John Kerry är i Genève för att försöka blåsa liv i fredssamtalen om Syrien. Parterna närmar sig ett samförstånd, enligt Kerry. Samtidigt fortsätter blodbadet i Aleppo, där 250 personer har dödats de senaste tio dagarna.

Vid mötet i Genève deltar förutom John Kerry bland andra FN-sändebudet Staffan de Mistura och utrikesministrarna för Saudiarabien och Jordanien. Enligt den amerikanske utrikesministern närmar sig parterna ett samförstånd kring frågan om ett förnyat vapenstillestånd i Syrien. Det skulle i så fall inkludera staden Aleppo, där omkring 250 människor uppges ha dödats under flyganfall och beskjutning de senaste tio dagarna.

– Vi närmar oss ett samförstånd, men vi har en del kvar att göra, och det är därför vi är här, sade Kerry inför sitt möte med den saudiske utrikesministern, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Vill sätta press på Assad

USA:s regering vill att Ryssland ska sätta press på Assadregimen för att få stopp på flygbombningarna av Aleppo. Under måndagsmorgonen genomförde dock stridsflyg ytterligare bombningar av Aleppo, uppger nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på plats. Regeringarna i Moskva och Damaskus hävdar att den senaste veckans bombräder riktas mot jihadistgruppen Nusrafronten, enligt BBC. Men för bara några dagar sedan dog ett 30-tal personer när stridsflyg besköt ett sjukhus i staden – en händelse som Kerry fördömde i starka ordalag.

– Attacken på sjukhuset är samvetslös, sade han.

Uppmanar till avgång

Den saudiske utrikesministern Adel al-Jubeir kallade den senaste tidens upptrappning av striderna för ett "brott mot alla humanitära lagar" och uppmanade den syriske presidenten Bashar al-Assad att avgå.

Tidigare i veckan enades USA och Ryssland om att pressa parterna att på nytt göra uppehåll i striderna i Latakia och östra Ghouta utanför Damaskus. Aleppo omfattades dock inte av avtalet, som började gälla natten mot lördag.

Under tisdagen åker FN-sändebudet Staffan de Mistura till Moskva för att träffa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, uppger ryska utrikesdepartementet.

Denis Balibouse/AP/TT
John Kerry träffar bland andra den saudiske utrikesministern Adel al-Jubeir under samtalen i Genève.
Denis Balibouse/AP/TT
USA:s utrikesminister John Kerry anlände till Genève i söndags.