Nyheter Världen

Kerry till Genève för Syriensamtal

USA:s utrikesminister John Kerry planerar att resa till Genève för att uttrycka stöd för vapenvilan.
USA:s utrikesminister John Kerry planerar att resa till Genève för att uttrycka stöd för vapenvilan.

USA:s utrikesminister John Kerry ska resa till Genève för att uttrycka sitt stöd för vapenvilan mellan den syriska regeringen och rebellgrupper, uppger amerikanska källor.

Kerry kommer att träffa utrikesministrarna från Jordanien och Saudiarabien och FN-sändebudet Staffan de Mistura.

Ledningen i Qatar har bett om ett brådskande möte med Arabförbundet. Mötet ska behandla "den farliga upptrappningen i staden Aleppo och den syriska regimens massakrer mot civila".

Omkring 250 civila har dödats i den syriska regimens flygräder sedan den 22 april eller i skottväxlingar mellan armén och rebeller som har intensifierats efter att vapenvilan trädde i kraft den 27 februari.

Förenade arabemiraten uppmanar FN:s säkerhetsråd att bidra till att stoppa blodbadet. Utrikesdepartementet uttryckte sin "djupa oro" över syriska regeringsstyrkors "omoraliska attacker mot sjukhus och sjukvården".

Enligt Internationella Röda Korset träffades totalt fyra medicinska kliniker i Aleppo på vardera sidan av frontlinjen i fredags.

Det tillfälliga uppehåll i attackerna som Ryssland och USA enades om i fredags gäller inte regioner där terrorrörelsen Islamiska staten verkar, säger Adrian Rankine-Galloway vid USA:s försvarsdepartement till nyhetsbyrån Interfax.