Nyheter Ekonomi Sverige Sverige-topp

KF-direktör fick våning av facket

Kooperativa förbundets vd och hans hustru Åsa Ohlström fick nyligen en paradvåning på 180 kvadratmeter i Stockholms innerstad av Kommunals och Byggnads gemensamma fastighetsbolag
Kooperativa förbundets vd och hans hustru Åsa Ohlström fick nyligen en paradvåning på 180 kvadratmeter i Stockholms innerstad av Kommunals och Byggnads gemensamma fastighetsbolag

Kooperativa förbundets vd Tommy Ohlström och hans hustru Åsa Ohlström fick en paradvåning i Stockholms innerstad via Kommunal. Men om det skedde enligt gällande lägenhetspolicy vet inte förbundet som hänvisar till att allt sköttes av den sparkade kassören.

Makarna Ohlström fick nyligen en paradvåning på 180 kvadratmeter i Stockholms innerstad av Kommunals och Byggnads gemensamma fastighetsbolag Polstjärnan, skriver Aftonbladet.

Paret flyttade in i lägenheten för tre månader sedan och sålde då sin bostadsrätt som de bott i i 15 år för 10,9 miljoner kronor.

Genom hustrun

Enligt Tommy Ohlström, som tidigare varit Socialdemokraternas partikassör, är det genom hans hustru som de fått lägenheten. Hon har tidigare jobbat som finans- och ekonomichef på Riksbyggen, som förvaltar fackförbundens bostadshus, och dessförinnan på Byggnads.

– Då anmälde hon intresse för en större lägenhet och det anmälde hon till Kommunal tror jag om jag minns rätt, säger Tommy Ohlström till tidningen.

Han tycker inte att paret på något sätt utnyttjat sin ställning för att få våningen.

– Jag vet inte om de har en kö eller hur de jobbar, men vi anmälde ett intresse för en lägenhet.

Kassören förmedlade

Kommunals före detta kassör Anders Bergström, som tvingades lämna sin post efter avslöjanden om bland annat vidlyftig representation, var den som på egen hand skötte förmedlingen av lägenheten. Och om det skedde enligt förbundets lägenhetspolicy, som säger att hälften av de lediga lägenheterna ska förmedlas till anställda inom Kommunal och hälften "på den öppna marknaden", kan Kommunal inte säga.

– Det kan jag inte bedöma just nu. Jag vet inte vilken koppling Tommy Ohlström och framför allt hans hustru har till Kommunal, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på Kommunal.

Ska reda ut

Han säger att det inte har funnits någon formell kö att ställa sig i för den som velat ha en lägenhet i någon av Kommunals fastigheter. Makarna Ohlström ska för flera år sedan ha anmält intresse för en lägenhet och sedan fått ett erbjudande av Anders Bergström som de accepterat.

– Det har förmedlats via delegation och Anders Bergström har haft ansvaret att förmedla de här lägenheterna som vi förfogar över. Hur det har skett och efter vilka överväganden är svårt att kunna säga i nuläget.

Enligt Jesper Pettersson sker nu en översyn av förbundets lägenhetspolicy.

– Vi tittar på hur den här policyn ska utformas i framtiden så att den blir tydlig och transparent. Under tiden som den översynen pågår har all lägenhetsförmedling stoppats.