Sport

KHL stoppar svenska stjärnor

KHL stoppar flera landslagsstjärnor från Pär Mårts Tre Kronor. Arkivbild.
KHL stoppar flera landslagsstjärnor från Pär Mårts Tre Kronor. Arkivbild.

KHL-cirkusen är tillbaka.Den Rysslandsbaserade ligan har stoppat alla utom två svenska spelare från att spela med Tre Kronor i nästa veckas landskamper mot Finland.– Det finns ett avtal och det är jättetydligt att de gör fel, säger förbundskaptenen Pär Mårts.

KHL-kaoset blev en följetong förra säsongen när den ryska ligan inte gjorde uppehåll under landslagsperioderna och flera spelare stoppades från spel i landslaget.

Trots att alla ligor enligt det internationella regelverket ska släppa spelare till landslagsturneringarna.

Till den här säsongen trodde alla att problemen var lösta då KHL gjorde uppehåll i ligaspelet under landslagsperioderna.

Två fick åka

Ändå är strulet tillbaka inför matcherna mot Finland nästa vecka i Örebro och Stockholm (torsdag och lördag). Efter landslagsuppehållet spelas bara två ligaomgångar innan KHL-slutspelet börjar och klubbarna vill ha spelarna på hemmaplan för att förbereda sig.

Så när Pär Mårts presenterade truppen fanns bara två KHL-spelare med – målvakten Viktor Fasth, CSKA Moskva, och forwarden André Petersson, Sotji. Övriga landslagsaktuella spelare har stoppats.

När Tre Kronor vann Karjalaturneringen i november fanns tio KHL-spelare i truppen. Nu saknas stjärnor som lagkaptenen Staffan Kronwall, pucktrollaren Linus Omark, Oscar Möller och Joakim Lindström.

– Jag är jäkligt besviken att vi inte får loss spelarna, speciellt att de (KHL) inte förstår innebörden i att de ska släppa sina spelare när det är landslagsuppehåll. Spelarna blir pressade av tränare och ledning att inte åka, då är det inte mycket vi kan göra, säger Svenska ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg som sköter kontakterna med ryssarna.

Debut för JVM-profiler

Egentligen är det ryska förbundet som ska se till att deras klubbar släpper spelarna.

– Det samspelet verkar inte fungera. Det här kommer högt på vår dagordning vid nästa möte i Euro Hockey Tour, säger Forsberg.

Pär Mårts fick signaler om det här redan tidigare under säsongen och han är inte glad med tanke på VM-förberedelserna:

– Det är inte bra. En del spelare har jag sett så många gånger, men vi har några killar som jag hade velat se mer av. Nästa gång möjligheten finns är kanske till matcherna precis innan VM beroende på hur långt de går i slutspelet.

Mårts har plockat ut två JVM-spelare som gör debut i A-landslaget, backduon Andreas Englund, Djurgården, och Gustav Forsling, Linköping.

– Det fanns läge nu och jag tycker de lyste så pass mycket i JVM-gänget att det är dags för dem att ta det här klivet, säger Mårts.