Teknik Nyheter Sverige

KI utreder nya uppgifter om kirurg

Karolinska institutet ska – återigen – granska den kirurg som transplanterat konstgjorda luftstrupar till flera patienter.
Karolinska institutet ska – återigen – granska den kirurg som transplanterat konstgjorda luftstrupar till flera patienter.

Karolinska institutet (KI) ska nu utreda nya uppgifter om en kontroversiell KI-kirurg.

Uppgifterna har framkommit i en granskning av SVT och det institutets rektor Anders Hamsten framför allt reagerar på är kirurgens arbete i Ryssland.

"Vi har sett bilder i SVT:s dokumentär som är förskräckliga. Om det skulle vara såsom det sägs i programmet att patienter har lurats eller övertalats till att genomgå operationer på tveksamma grunder så är det naturligtvis helt oacceptabelt", säger han i ett pressmeddelande.

Kirurgen gjorde sig ett namn efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar. Två patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk.

Den oberoende utredning som tillsattes bekräftade misstankarna, men Anders Hamsten valde att bortse från utredarens slutsats och friade kirurgen från fuskmisstankarna.

En brottsutredning pågår också mot kirurgen, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.