Teknik Nyheter Sverige Sverige-topp

KI värvade kirurg trots misstankar

Allt fler kräver nu att Karolinska institutets hantering av kirurgen Paolo Macchiarinis forskning utreds av en oberoende granskare.
Allt fler kräver nu att Karolinska institutets hantering av kirurgen Paolo Macchiarinis forskning utreds av en oberoende granskare.

Karolinska institutet kände till att Paolo Macchiarini misstänktes för brott, men värvade honom ändåAllt fler kräver att KI:s hantering av ärendet utreds i grunden.

Samtidigt som KI värvade kirurgen 2010 var han bedrägerimisstänkt och omskriven i italiensk press för anklagelser om att ha vilselett patienter. Utredningen pågår fortfarande och ledde 2012 till att Macchiarini sattes i husarrest.

På KI var man medvetna om misstankarna, men fortsatte att försöka få kirurgen anställd. I ett brev i värvningsprocessen skriver KI-företrädare att man "informerats från olika källor om den besvärliga situationen i Italien, inte minst i media där Dr Macchiarini är inblandad på ett olyckligt sätt", rapporterar Svenska Dagbladet.

Knappt en månad senare anställdes kirurgen som gästprofessor på KI.

Kräver granskning

Allt fler röster höjs mot KI-ledningens hantering av affären.

– Det är uppenbart om vi ska komma vidare med det här, att vi får en oberoende belysning av hela ärendet, säger Sven Stafström, generaldirektör för Vetenskapsrådet, till TT.

Professor Bengt Gerdin, som utredde huruvida Macchiarini fuskat eller inte, anser också att hanteringen bör utredas.

– I allra högsta grad. Karolinskas ledning har satt sig i oerhört obekväm sits.

Även Lars Leijonborg, ordförande i Karolinska institutets konsistorium, vill se en oberoende granskning, liksom Eskil Franck, docent i teologi och styrelseledamot.

"Från noll till hundra"

– Granskningen bör ske av en helt extern person och den bör ske från noll till hundra. Från det att kirurgen anställdes till dess att hans anställning förlängdes i november förra året, säger Eskil Franck.

På frågan om han kan sitta kvar säger KI:s rektor Anders Hamsten till SVT:s Aktuellt:

– Jag arbetar vidare så länge konsistoriet har förtroende för mig.