Sport

Kihlström slog till i Prix de Paris

Örjan Kihlström. Arkivbild.
Örjan Kihlström. Arkivbild.

Hela Frankrike hade nog räknat med seger för Bold Eagle när han kom in i klar ledning i Prix de Paris. Men när Örjan Kihlström spelade ut speeden bakom Lionel hade inte den franska stjärnhästen något svar.– Väldigt roligt och mycket överraskande, sade Kihlström till TT .

Bold Eagle hade tidigare i vinter vunnit både Prix d’ Amerique och Prix de France. Vid seger i Prix de Paris skulle femåringen bli den yngste någonsin att ta hem franska Triple Crown. Han skulle även bli den första att vinna samtliga tre storlopp på Vincennes sedan 1976 då Bellino II dominerade på Vincennes.

Franck Nivard körde ett perfekt lopp med Bold Eagle då han fick andrapar utvändigt och rygg på Lionel. I utgången av sista sväng attackerade Bold Eagle och tog sig snabbt förbi Lionel. Han kopplade också ett säkert grepp på ledaren Bird Parker och publiken jublade. Men Örjan Kihlström hittade nya krafter i sin häst och Lionel kunde vinna säkert inför en överraskad storpublik på Vincennes.

– Lionel gjorde ett fantastiskt lopp. Jag var självklart inte nöjd med att ligga utvändigt om ledande Bird Parker i två varv på Vincennes. Men Lionel kändes fortfarande stark i sista kurvan och jag fick upp hoppet. 50 meter från mål var det klart, berättade en nöjd Kihlström.

Kihlström har kört norske Lionel två gånger tidigare, i Prix d’Amerique och Prix de France. Första gången blev det galopp i starten och andra gången i utgången av sista kurvan.

Förstapriset var drygt 1,6 miljoner kronor.

– Det var skönt med revansch. I Prix deM France klantade jag till det och var väldigt besviken på mig själv efter loppet. Nu körde jag väl inte särskilt snyggt utan det var hästen som var fantastiskt bra. Den här segern värderar jag mycket högt, sade Kihlström som vunnit loppet en gång tidigare med Maharjaha 2011.

1990 vann Stig H Johansson styrkeprovet över 4 150 meter med Piper Cub.