Nyheter Toppnyheter Världen

Kim Jong-Uns moster lever i exil – har bott i USA i 18 år

Nordkoreas diktator Kim Jong Un. Arkivbild.
Nordkoreas diktator Kim Jong Un. Arkivbild.

En moster till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un flydde för 18 år sedan till USA och lever ett vanligt medelklassliv utanför New York, skriver The Washington Post.

I en exklusiv intervju med The Washington Post går Kim Jong-Uns 60-åriga moster ut och berättar om livet i USA. Kvinnan säger att hennes riktiga namn är Ko Yong Suk och är syster till Kim Jong Uns mamma, Ko Yong Hui.

Hon och hennes man har hållit sina identiteter hemliga i nära 20 år och driver en liten kemtvätt i delstaten New York, några timmar bort från Manhattan. De har uppfostrat sina tre barn som amerikaner.

– Jag tror att vi har uppnått "Den amerikanska drömmen", säger hennes man i intervjun.

Flydde från Schweiz

Kvinnan berättar att hon reste på diplomatpass från Nordkorea till Schweiz för att ta hand om Kim Jong-Un, hans äldre bror och yngre syster när de gick på internatskola i landet. Kim Jong-Un uppges ha kommit till landet 1996, när han var 12 år.

– Vi bodde i ett vanligt hus och uppträdde som en vanlig familj, jag agerade som deras mamma, säger hon om tiden i Bern.

1998 – när Kim Jong-Un var 14 år – sökte hon och hennes familj asyl på USA:s ambassad, sedan de fått reda på att Kim Jong-Uns mamma hade drabbats av cancer och de därmed riskerade att kastas ut i kylan. De togs till en militärbas i Tyskland och frågades ut i månader. Världen visste inte då att Kim Jong-Un valts ut som ny ledare för det slutna landet.

The Washington Post kom paret på spåren när kvinnan och mannen lämnade in en stämningsansökan i ett ärende i Sydkorea. De gick med på intervjun mot att deras identiteter inte skulle röjas.

Besatt av basket

Kim Jong-Uns moster ger bilden av ett bortskämt barn som visste att han skulle ta över ledarskapet.

Hon tog honom och hans syskon till Eurodisney, franska Rivieran och åkte skidor i Alperna, enligt intervjun.

Hon beskriver honom som "besatt" av basket, ibland brukade han sova med en basketboll under armen.

Hon säger att han är född 1984, inte 1982 eller 1983 som tidigare har antagits. Mostern är helt säker på detta eftersom hon själv fick ett av sina barn samma år.

– Han och min son var lekkamrater från födseln. Jag bytte båda deras blöjor, säger hon till The Washington Post.

Utseddes som liten

När han fyllde 8 år kom ett tydligt tecken från Pyongyang att det var han som skulle ta över ledarskapet och en stor fest hölls i huvudstaden med generaler som bugade för honom, enligt intervjun.

– Det var omöjligt för honom att växa upp som en normal person när människor runt om honom behandlade honom så, säger hon.

– Han var ingen bråkstake, men han hade kort stubin och visade brist på tolerans, säger hon.

CIA har inte kommenterat intervjun. Tidningens reportrar har kunnat bekräfta vissa av parets uppgifter, andra inte.

Kim Kwang Hyon/AP/TT
Nordkoreas diktator Kim Jong Un uppges vara besatt av basket. Här bugar basketspelaren Dennis Rodman för honom på besök för en basketmatch i Pyongyang. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset