Nyheter Världen

Kina avfärdar kritik om försvunna

Människor gick ut i protest mot försvinnandet av de fem personerna som har koppling till ett Hongkong-baserat bokförlag, som riktar kritik mot Kinas kommunistparti. Arkivbild.
Människor gick ut i protest mot försvinnandet av de fem personerna som har koppling till ett Hongkong-baserat bokförlag, som riktar kritik mot Kinas kommunistparti. Arkivbild.

USA uppmanar Kina att redovisa vad som har hänt de fem personer från ett Hongkong-baserat bokförlag som försvunnit de senaste månaderna, däribland svenske Gui Minhai.Inget olagligt har skett, kontrar Kina.

– Fallet väcker stora frågetecken om Kinas engagemang för Hongkongs självstyre inom ramen "ett land, två system", liksom dess respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, sade John Kirby, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, tidigare vid en presskonferens.

Hongkongs autonomi respekteras fullt ut, svarar Lu Kang, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet. Samtidigt understryker han att territoriet tillhör Kina och att inga utländska myndigheter har rätt att blanda sig i eller fälla "inte särskilt passande" kommentarer om det.

Fyra av de fem männen tros sitta frihetsberövade på det kinesiska fastlandet. En av dem är svenske Gui Minhai som är förläggare och bokhandlare i Hongkong. Böckerna han ger ut innehåller skvaller om ledarna i Kinas kommunistparti.

Efter att han försvann dök han upp hos kinesiska myndigheter och har framträtt i tv-kanalen CCTV. Där har han sagt att han överlämnat sig till myndigheterna för att avtjäna straff för en gammal bilolycka.

På frågan om Kina kidnappat Gui Minhai i Thailand svarar Lu Kang att kinesiska myndigheter alltid håller sig till lagen.

– Om vi måste ha specifika samarbeten för brottsbekämpning med myndigheter i andra länder sker det alltid med samtycke från båda sidor, säger han, och tillägger att Guis fall är under "hantering".