Nyheter Toppnyheter Världen

Kina kritiserar Nordkoreas planer

Sydkoreaner tittar på en nyhetssändning angående Nordkoreas planer att skjuta upp en påstådd satellit.
Sydkoreaner tittar på en nyhetssändning angående Nordkoreas planer att skjuta upp en påstådd satellit.

Nordkoreas planer på att skjuta upp en påstådd satellit väcker nu även kritik från allierade Kina. Ryssland kallar samtidigt uppskjutningen djupt oroande och Japan hotar att skjuta ner varje långdistansrobot som skulle hota landets territorium.

– Vi uttrycker allvarlig oro för detta, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Lu Kang, som uppmanar Pyongyang att hålla sig till FN-restriktioner som förbjuder landet att använda robotuppskjutningsteknik, även för fredliga ändamål.

Den sydkoreanska regeringen har varnat Nordkorea för att landet kommer att få betala ett "högt pris" om uppskjutningen inte ställs in.

Redo skjuta ner

Även Japan fördömer planerna. Premiärminister Shinzo Abe kallar dem en "allvarlig provokation" i strid med FN:s resolutioner.

Japans försvarsminister Gen Nakatani har beordrat landets militär att vara redo att skjuta ned varje nordkoreansk robot som hotar Japan.

"Den nordkoreanska sidan visar prov på ett upprörande förakt för de universellt erkända normerna i internationell lag", skriver samtidigt Rysslands utrikesdepartement i ett uttalande.

Kräver hårdare sanktioner

Det var på tisdagen som Nordkorea meddelade FN om sina planer på att skjuta upp vad man kallar en satellit för observation av jorden någon gång mellan den 8 och 25 februari.

Utspelet har fått USA att återupprepa kravet på tuffare FN-sanktioner mot landet, åtgärder som redan diskuteras efter att Nordkorea nyligen hävdade att man framgångsrikt provsprängt en vätebomb.

2012 sköt Nordkorea upp vad man beskrev som en kommunikationssatellit.

Enligt landet har rymdprogrammet enbart vetenskapliga syften, men bland andra USA hävdar att uppskjutningarna syftar till att utveckla långdistansrobotar som kan nå det amerikanska fastlandet.