Nyheter Världen

Kina och Turkiet sågas i USA-rapport

Utrikesminister John Kerry fördömer brotten mot mänskliga rättigheter i världen.
Utrikesminister John Kerry fördömer brotten mot mänskliga rättigheter i världen.

Situationen för rättighetsgrupper och aktivister i Kina har förvärrats, enligt USA:s årliga människorättsrapport. Landet får särskilt stark kritik för tillslagen mot advokater. Även Natoallierade Turkiet pekas ut för hot mot press- och yttrandefriheten.

Hundratals advokater och människor som arbetar med rättsfall känsliga för de kinesiska myndigheterna har tvingats till förhör och i många fall fängslats på hemliga platser i flera månader, slår rapporten fast.

Myndigheterna anklagas också för att använda "påtvingade försvinnanden" och husarrest för att tysta regeringskritiker.

– I alla delar av världen ser vi en accelererande trend av både statliga och icke-statliga aktörer som försöker stänga utrymmet för det civila samhället, och kväva medie- och internetfriheten, sade USA:s utrikesminister John Kerry när han presenterade rapporten.

De värsta brotten mot mänskliga rättigheter under 2015 ägde rum i Mellanöstern, framför allt i krigshärjade Syrien och Irak, konstaterade Kerry.

I rapporten nämns även USA-allierade Turkiet i samma sammanhang som Malaysia och Tadzjikistan, för att använda antiterrorlagar som förevändning för att slå ner på oppositionella och inskränka yttrandefriheten. Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan uppmanas att upphöra med sin repressiva strategi.