Nyheter Världen

Kinabesök upprör i Hongkong

Zhang Dejiang talar inför journalister efter att ha anlänt till Hongkongs flygplats.
Zhang Dejiang talar inför journalister efter att ha anlänt till Hongkongs flygplats.

Ett sällsynt besök av en kinesisk topptjänsteman har rört upp känslorna bland demokratiförespråkare i Hongkong, och flera demonstrationer är planerade till onsdagen.

Tredagarsbesöket av Zhang Dejiang, en av de mäktigaste inom Kinas kommunistparti, är det första av en så pass hög kinesisk företrädare på fyra år. Det sker samtidigt som oron för att Kina är på väg att stärka sitt grepp om Hongkong växer i staden.

När han anlände på tisdagen sade Zhang att han kommer att lyssna på allmänhetens "förslag och krav" om hur Hongkong ska styras. Han ska på onsdagen träffa företrädare för demokratirörelsen, ett möte som enligt bedömare syftar till att minska frustrationen över att de politiska reformerna gått i stå.

Men det är bara fyra demokratiförespråkare som får träffa Zhang, och inom protestgrupper är ilskan stor för att de stängs ute från det konferenscenter i hamnområdet där Kinaledaren ska hålla ett tal på onsdagen.

Säkerhetspådraget inför evenemanget är massivt. Barrikader har upprättats i området kring konferenscentret och gatstenar har limmats fast för att aktivister inte ska kunna använda dem som vapen.

Hongkong är sedan återlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 en så kallad särskild administrativ region och har en hög grad av autonomi.