Nyheter Världen Sverige

Kinberg Batra kräver försvarsmöte

Moderatledaren Anna Kinberg Batra kräver att regeringen genast kallar samman försvarsberedningen. Arkivbild.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra kräver att regeringen genast kallar samman försvarsberedningen. Arkivbild.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra kräver åter att försvarsberedningen genast kallas in för att förbereda ett nytt försvarsbeslut. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) varnar för att "hasta iväg" men stänger ändå inte dörren för M.

Anna Kinberg Batra säger att hon orolig för att Sverige inte är tillräckligt väl rustat för de nya hot och risker vi ser mot hela vårt samhälle.

"Vi har sett nya terrorattacker i Europa, vi har sett IT-attacker mot svenska mediehus och vi får rapporter om brister i den svenska krisberedskapen. Då behöver vi sätta i gång med en försvarsberedning som kan göra en gedigen analys av hur vi kan rusta oss bättre", säger Anna Kinberg Batra enligt den utskrift partiet har gjort av de intervjusvar hon givit till SVT:s Rapport.

Moderatledaren ställde liknande krav i januari. Nu vill hon att försvarsberedningen kommer i gång så snabbt som möjligt eftersom det är vägen till" bästa möjliga analys och vad Sverige behöver göra".

"Det är också bästa sättet att förbereda beslut som Sverige behöver fatta för att vara tillräckligt rustat", säger hon enligt utskriften.

Peter Hultqvist säger till Rapport att det kanske inte alltid är det klokaste att "hasta i väg" och gripas av det som är "just för stunden". Samtidigt betonar han att hans dörr står öppen "om de vill prata om de här sakerna".