Nyheter Sverige

Kinberg Batra: Löfven ljuger

Moderaternas Anna Kinberg Batra anklagar Löfven för lögner.
Moderaternas Anna Kinberg Batra anklagar Löfven för lögner.

Partiledarna drabbar samman i en debatt om hur nyanlända ska kunna få jobb i Sverige.Statsminister Stefan Löfven (S) betonar att han aldrig kommer att acceptera lägre löner för vissa grupper.Anna Kinberg Batra kontrade med att anklaga Löfven för lögner.

Den aktuella debatten om arbetsmarknaden har begärts av Liberalerna och partilledaren Jan Björklund fick därför inleda.

– Ska de som släpps in i Sverige också släppas in på arbetsmarknaden eller ska de nya svenskarna hänvisas till bidrag eller utanförskap för att LO inte vill släppa in dem på arbetsmarknaden? säger han.

Statsminister Löfven sköt in sig på de förslag de borgerliga fört fram om lägre ingångslönder för nyanlända.

– Ni får kalla det vad ni vill. Startjobb, ingångsjobb eller nystartsjobb, men det är samma argument vi hört i hundra år. Några ska tydligen ha lägre löner, säger han.

Statliga fattiglöner

– Vi socialdemokrater kommer aldrig att acceptera statligt satta fattiglöner. Det ska löna sig att arbeta.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra anklagar Stefan Löfven för att ljuga om såväl motståndarnas politik som sin egen.

– Statsministern är inte intresserad av reformer, han verkar mer intresserad av det politiska spelet och lögner. Den värsta är den om den egna politiken, säger hon.

Hon menar att Löfven lovar en sak i högtidstalen men i praktiken försvårar för människor att komma in på arbetsmarknaden. Hon tar som exempel halveringen av rut-avdraget och höjda bidrag till dem som inte arbetar.

– En moderatledd regering kommer inte att sänka lönerna, men det behövs fler jobb att kunna gå till. Men det krävs ett poltitisk ledarskap av ett helt annat slag än det Stefan Löfven visar upp, säger Anna Kinberg Batra.

Riksdagens aktuella debatter brukar vanligtvis inte föras av partiledarna. Att de nu debatterar visar att frågan om jobb för nyanlända och lägre löner är het.

Olika förslag

Normalt är det fackministrarna och partiernas talespersoner som tar de aktuella debatterna i riksdagen. I det här fallet hade det varit arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och till exempel Elisabeth Svantesson från Moderaterna.

Men när Stefan Löfven i förra veckan meddelade att han tänkte ta debatten, så dröjde det inte länge förrän Moderatledaren Anna Kinberg Batra (M) och de andra partiledarna hakade på. Det är bara Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna som inte företräds av sina toppar. Annie Lööf (C) är barnledig och Ebba Busch Thor (KD) sitter inte i riksdagen.

Det är Liberalerna som begärt debatten om vägen in på arbetsmarknaden. De och de övriga borgerliga partierna har alla presenterat egna förslag som går ut på att sänka kostnaderna för den första anställningen. Liberalerna och Centern kan tänka sig lagstiftning om lägre löner medan M och KD har andra förslag som bygger på att det fortfarande är parterna som ska sätta lönerna.

Socialdemokraterna i allmänhet och Stefan Löfven i synnerhet har reagerat hårt och förklarat att det nu handlar om en strid om den svenska modellen.

Christine Olsson/TT
Statsminister Stefan Löfven tar jobbdebatten i riksdagen.