Nyheter Sverige

Kinberg Batra vill göra mer

Moderatledaren Anna Kinberg Batra kommenterar nu frustrationen i partiet över att det inte läggs fler skarpa Alliansförslag.– Det kan jag mycket väl tänka mig att göra, säger hon till TT.

Flera moderater tycker att partiet inte fullt ut utnyttjar den parlamentariska situationen att regeringen saknar majoritet i riksdagen. Såväl Moderaterna som övriga Allianspartier framhåller att utvecklingen i Sverige går åt fel håll, men ändå gör man inte mer för att stoppa den utvecklingen, menar kritikerna.

– Många reagerar på att Alliansen inte ens försöker, sade MUF:s ordförande Rasmus Törnblom till TT häromdagen.

Partistyrelseledamoten och ordförande för Moderaterna i Östergötland Christian Gustavsson efterlyste också att man försöker mera. Anna Kinberg Batra är inte förvånad över frustrationen.

Förstår otåligheten

– Jag skulle ju vara mer förvånad om det fanns moderater som inte ville ha en annan regering. Det är klart att det finns en otålighet kring det. Men det parlamentariska läget är som det är, det vill säga det ger Stefan Löfven möjlighet att regera. Det tycker jag är dåligt, och det vill jag ändra på och det är därför vi utvecklar politiken, säger hon.

TT: Det är en sak att inte lägga en gemensam Alliansbudget, men kritikerna menar ju att ni borde lägga fler gemensamma skarpa förslag.

– Det finns ju en riksdagsvardag och en Alliansvardag på både partiledare- och partisekreterarnivå där samarbetet är väldigt bra. Det händer ju redan i dag att vi har gemensamma förslag och agerar ihop i utskotten. Och ibland driver vi regeringen framför oss och gör upp över blockgränsen, men leda en regering kan jag inte göra med nuvarande parlamentariska situation. Det kräver en starkare Allians.

Fel håll

TT: Men ni säger att Sverige går åt fel håll och framhåller områden som bostäder, utanförskap och arbetsmarknad. Kan man inte lägga fler gemensamma förslag på de områdena?

– Det kan jag mycket väl tänka mig att göra och vi har omröstningar varje vecka i riksdagen där vi ofta jobbar tillsammans i Alliansformat i utskotten.

TT: Är en orsak att ni inte hunnit bli överens inom Alliansen i de här viktiga frågorna?

– Vi har ju inte lagt nästa valmanifest än, men jag är väldigt övertygad om att vi kommer att göra det och att det kommer att innehålla bra reformer, säger Anna Kinberg Batra.