Nyheter Sverige

Kirurgens advokat: Utred Karolinska

Advokat Björn Hurtig försvarar den fuskanklagade kirurgen Paolo Macchiarini, som utreds av polisen sedan flera operationer av luftstrupar lett till att patienter avlidit. Arkivbild.
Advokat Björn Hurtig försvarar den fuskanklagade kirurgen Paolo Macchiarini, som utreds av polisen sedan flera operationer av luftstrupar lett till att patienter avlidit. Arkivbild.

Den fuskanklagade kirurgen Paolo Macchiarinis advokat, Björn Hurtig, vill se en noggrann granskning av Karolinskas ansvar för de misslyckade operationerna av luftstrupar, som lett till två patienters död.

Paolo Macchiarini är anklagad för forskningsfusk med konstgjorda luftstrupar. Han har arbetat på Karolinska institutet, men har även haft en halvtidstjänst som läkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Nu befinner han sig utomlands. Flera utredningar pågår om det som hänt. En av dem är en åklagarledd förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande av kroppsskada.

Åklagaren Jenny Nordin säger till TT att ett beslut om att åtala eller inte kan ske först framåt sommaren. I övrigt vill hon inte kommentera ärendet mer än att Macchiarini inte är hörd.

"Bara velat hjälpa"

Björn Hurtig säger att kirurgen inte är delgiven misstanke om brott men att han ändå mår dåligt av det som nu händer.

– Det är en jobbig situation. Han är uthängd som fuskare i snart sagt hela världen. Men han har bara velat hjälpa folk och inte varit ute efter att skada någon.

Björn Hurtig har fått veta att man vill höra Macchiarini i förundersökningen om misstänkt brott, men vet inte när förhören kan ske.

– Han och hans schema bestämmer när han kommer, om han nu kommer.

Försvarade barnläkare

Björn Hurtig anser att man måste granska Karolinska universitetssjukhusets ansvar för de misslyckade operationerna.

– Man ska inte vara så snabb med att döma Macchiarini. Det måste inte vara han som är syndabock i alla lägen, säger Hurtig.

För några år sedan försvarade Björn Hurtig en barnläkare på Karolinska som anklagades för att ha vållat ett spädbarns död. Läkaren friades av Solna tingsrätt.

Nyligen blev han också utsedd till ny advokat för Nerijus Bilevicus, som dömts för mordet på Lisa Holm och som kommer att överklaga till Högsta domstolen.