Nöje Film

Kjellman och Meltzer skiljer sig

Christine Meltzer och Björn Kjellman spelar huvudrollerna i "Jag älskar dig – en skilsmässokomedi", där även skådespelare som Sven-Bertil Taube, Nour El Refai, Martina Haag och Thomas Hanzon medverkar.
Christine Meltzer och Björn Kjellman spelar huvudrollerna i "Jag älskar dig – en skilsmässokomedi", där även skådespelare som Sven-Bertil Taube, Nour El Refai, Martina Haag och Thomas Hanzon medverkar.

Höstens breda dramakomedi stavas "Jag älskar dig – en skilsmässokomedi". En motsägelsefull titel? Inte nödvändigtvis, om man frågar filmens huvudrollsinnehavare Björn Kjellman och Christine Meltzer.

– Det låter ju konstigt att det handlar om skilsmässor och att det ändå är en komedi. Men alla komedier har en klangbotten av stort allvar. När människor är i kris, när människor mår dåligt, det är där dramatik uppstår, säger Björn Kjellman.

Östermalmspar i kris

Han och Christine Meltzer sitter sida vid sida i en hotellsoffa för att prata om filmen inför den stundande biopremiären.

Duon spelar Östermalmsparet Gustaf och Marianne i Johan Brisingers dramakomedi, som försöker ringa in den svårskildrade kombination av ångest och lättnad ett uppbrott ofta innebär.

Björn Kjellman var med och spelade in en pilotversion av filmen redan för fem år sedan. Sedan hände inte mycket, tills producenten Lena Rehnberg, som legat bakom publikdragare som "Sommaren med Göran" och "Monica Z", kom in i bilden. Men Rehnberg saknade det kvinnliga perspektivet.

– Filmen var väldigt mycket Gustafs historia från början. Men Lena ville att man skulle bygga ut Marianne-rollen, säger Björn Kjellman.

Meltzers första huvudroll

Martina Haag kopplades in och manus skrevs om. Christine Meltzer tillfrågades om att spela Marianne. Det är Meltzers första huvudroll i långfilmssammanhang.

– Min utmaning blev att försöka njuta av att spela rollen och vara lyhörd på vad Johan ville, säger Meltzer. Hon tyckte om det allmängiltiga i berättelsens skildring av ett förhållande som nått vägs ände.

– Det var ett kul manus på det temat. Jag tyckte också att det var roligt att det tog avstamp i själva skilsmässan och inte vägen dit.

Hitta rätt tonläge

Kjellman och Meltzers rappa replikskiften under det pågående äktenskapsuppbrottet utgör filmens höjdpunkter. Men hur de hittade rätt tonläge i de scenerna har de svårt att förklara. Kjellman menar att det handlar om intuition, improvisation och en sorts musikalitet.

– Man tänker inte, man bara känner det i kroppen, säger Björn Kjellman.

– Vi lirar ju på allvar även om det är en komedi. Ibland är det mer roligt, ibland mer jobbigt för rollfigurerna. Men det måste ju vara en språngbräda i det som är svårt för att det ska bli riktigt kul.

Emil Langvad/TT
"Ett äktenskap utan kris är inte ett äktenskap, skulle jag vilja hävda. Det är klart att man känner igen sig i att det går upp och ned, sen att det blir skilsmässa är en annan sak", säger Björn Kjellman, som liksom Christine Meltzer är gift sedan många år.
Nordisk Film
Gustaf (Björn Kjellman) har svårt att hantera att hans fru Marianne (Christine Meltzer) tagit steget ut i singellivet och börjat dejta Rodolfo (Rodolfo Corsato). Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset